Soia este o plantă care în mod natural conține compuși estrogenici și este o sursă completă de proteină vegetală. Această plantă a atras atenția cercetătorilor datorită populației asiatice, în rândul căreia cazurile de cancer și boli cardiovasculare au o prevalență scăzută. Soia a fost folosită în diverse studii dedicate femeilor aflate la menopauză pentru că în Asia au fost raportate de către femei mult mai puține simptome datorate menopauzei.
Studiile despre soia încă sunt controversate sau intens discutate datorită multor factori ce țin de cultivarea acestei plante. Profilul de izoflavone este direct afectat de mediul în care crește planta și de modul în care este procesată industrial această plantă. Spre exemplu, extracția alcoolică de concentrat proteic din soia păstrează doar 12,5 miligrame de izoflavone per 100 grame, pe când în făina de soia se găsesc 199 miligrame per 100 grame.
Ținând cont de faptul că studiile despre soia au luat în calcul dieta unor populații bazată pe produse din soia precum tofu, tempeh, natto, și nicidecum pe produse bazate pe izolat proteic din soia, ar trebui să ne dea puțin de gândit.
Soia și tiroida
Consumul de soia poate încetini producția de hormoni tiroidieni datorită izoflavonelor care se leagă de iod, însă studiile recomandă un consum ușor mărit de iod pentru prevenirea acestui fapt. Atenție, poate interfera și cu medicația pentru hipotiroidism.
Compușii din boabele se soia au rolul de a scădea colesterolul total și colesterolul LDL din sânge, fapt ce explică rolul benefic în sănătatea sistemului cardiovascular. Soia poate avea și rol antiinflamator, poate reduce rezistența la insulină și tensiunea arterială. Referitor la popoarele asiatice, în rândul femeilor incidența fracturilor este mult mai mică, datorită aportului de calciu din produsele din soia.
Ce produse din soia alegem?
Boabele de soia sunt bogate în fibre, sunt o bună sursă de Omega 3 și antioxidanți și conțin toți aminoacizii esențiali corpului uman. Așa cum am spus și mai sus, cele mai importante produse din soia sunt cele fermentate: tempeh, natto, miso, sosul de soia și din tofu, edamame și germeni. Celelalte produse, mai ales cele care au la bază izolat proteic, precum burgeri din soia, cârnați din soia sau mezeluri din soia, sunt produse de „mâna a doua”. Nutritiv nu prezintă aceeași calitate ca cele clasice, iar la bază sunt un amalgam de ingrediente care nu au mare legătură cu natura.
Dacă optați pentru consumul de soia și de produse din soia, alegeți surse de soia nemodificată genetic, alegeți produse care sunt obținute din boabe de soia, ci nu din derivați precum izolat proteic de soia. Alegeți moderația și calitatea produselor din soia, optați pentru rețete de burgeri de soia făcuți în casă, alegeți soia fermentată.
Sunt atâtea rețete cu soia care pot fi ușor făcute acasă, încât nu cred că mai am avea nevoie de atâtea produse procesate. Spre exemplu, putem face și „ouă” scrob sau scrambled sau „ouă” în tigaie, pe românește spus, ce să mai vorbim despre burgeri vegani sau „friptură” din soia.
Așadar, moderația și informarea sunt importante. Cele de mai sus nu sunt recomandări și nici nu sunt sfaturi avizate. Dacă aveți afecțiuni sau aveți nevoie de mai multe lămuriri în dieta vegană, apelați la un specialist.