Despre soia s-au făcut numeroase studii, iar părerile nutriționiștilor referitor la consumul de soia sunt împărțite. În timp ce unii susțin că soia este un aliment de evitat cu multe efecte negative în organismul uman, alții o promovează, cu moderație, ca orice aliment din dieta omului obișnuit.
Soia – origini și utilizarea ei
Soia este o leguminoasă originară din Asia, iar în Europa și America ea a apărut tocmai în secolul al XVIII-lea. La început nu a fost cultivată la scară largă precum în Asia, ci abia după cel de-al Doilea Război Mondial a început să fie exploatată. Cele mai importante țări din lume producătoare de soia sunt acum Argentina și Brazilia, ele livrând aproximativ 80% din producția globală de soia.
Conform unui studiu, în anul 1961 producția de soia se ridica la 27 milioane de tone, în anul 2005 la 218 milionae de tone, iar până în anul 2050 s-a estimat că producția globală de soia va atinge cifra de 514 milioane de tone.
Popularitatea boabelor de soia nu o reprezintă aria culinară asiatică, ci tocmai rolul ei major în industria alimentară: soia este cultivată pentru hrănirea animalelor. Noi o știm datorită câtorva produse vegane, precum tempeh, sosul de soia, tofu sau natto, însă, global, soia este populară pentru aportul nutritiv adus animalelor crescute pentru carne.
Soia – ce impact are asupra mediului înconjurător
Pentru a se asigura culturi consistente de soia, terenuri agricole iau naștere în locul pădurilor. Din păcate, cultura de soia este al doilea mare motiv, după creșterea vitelor, care impactează negativ pădurile din lume. Ce se întâmplă atunci când pădurile dispar din peisaj? În primul rând au de suferit animalele sălbatice, ele practic sunt nevoite să își caute un alt habitat și sunt expuse pericolelor lumii moderne, fapt ce le face să fie mai puține la număr sau chiar în pericol de dispariție.
Schimbările climaterice, poluarea apelor sunt datorate culturilor de soia care iau loc pădurilor, iar boabele de soia produse sunt destinate în mică parte produselor vegane. De fapt, producătorii de produse vegetale având drept bază soia sunt axați mai mult pe soia organică provenită din culturi europene, iar soia modificată genetic ajunge în hrana animalelor crescute pentru carne.
Acum că știm cum impactează culturile de soia mediul, putem să nu mai dăm vina pe vegani și să spunem că ei influențează încălzirea globală.
Despre soia și cum ne influențează sănătatea, veți găsi informații în continuarea articolului, și anume pe săptămâna viitoare.