Buy your weekday smoothies and get your weekend ones for free. (7 for the price of 5!)

Sfecla roșie, cunoscută și sub denumirea de sfeclă de masă sau sfeclă de grădină, este o legumă-rădăcinoasă cu denumirea științifică Beta vulgaris. Este recunoscută pentru culoarea sa intens roșie (uneori aurie) - conține pigmenți numiți betalaine, care au proprietăți antiinflamatorii. Are gust dulceag.
Din punct de vederea valorii nutriționale, nu influențează negativ acidul uric (spre deosebire de carnea roșie, de exemplu), este bogată în fibre benefice pentru digestie, și nu conține grăsimi rele, de tip trans. O cană de sfeclă conține aproximativ 3,4 grame de fibre, ceea ce o face o sursă valoroasă de fibre. Conținutul de grăsimi este de 0,2 grame, dintre care: 0,03 g grăsimi saturate, 0,03 g grăsimi mononesaturate, 0,06 g grăsimi polinesaturate, 0,01 g Omega-3, 0,06 g Omega-6. Creșterea aportului de alimente cu puține calorii, cum este sfecla, a fost asociată și cu scăderea în greutate — fibrele contribuie la sănătatea digestivă, reduc pofta de mâncare și sporesc senzația de sațietate, ceea ce poate duce la un consum caloric total mai redus.
Valoare nutritivă 100 g - sfeclă roșie:
Calorii 43 kcal, Carbohidrați: 9.56 g, Proteine: 1.61 g, Grăsimi totale: 0.2 g, Vitamina C 4.9 mg, Folat 109 µg
Consumul de sfeclă roșie potrivit și pentru persoanele cu anemie. Sfecla este o sursă vegetală bună de fier, esențial mai ales pentru vegani, care pot avea un aport mai scăzut de fier din surse animale. O ceașcă de sfeclă roșie conține 1,8 grame de fier. Pentru a maximiza beneficiile este important să fie consumată împreună cu alimente bogate în vitamina C.
Sumarizând, sfecla rosie conține substanțe necesare organismului:
*Fier: Mineral esențial, cu multiple funcții importante în organism. Este necesar pentru transportul oxigenului prin globulele roșii.
*Potasiu: O alimentație bogată în potasiu poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și are efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare.
*Mangan: Un oligoelement esențial, care se regăsește și în cantități mari în cerealele integrale, leguminoase, fructe și legume.
*Vitamina C: Antioxidant important pentru funcționarea sistemului imunitar și pentru sănătatea pielii.
*Folat (Vitamina B9): Esențial pentru creșterea normală a țesuturilor și funcționarea celulelor. Este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate.
Cine ar trebui să evite sfecla roșie? Persoanele cu antecedente de pietre la rinichi, în special cele predispuse la pietre din oxalat de calciu, ar trebui să limiteze sau să evite consumul de sfeclă roșie. De asemenea, ar trebui să o evite cei cu tensiune arterială scăzută, disfuncționalități ale absorbției de fier, cei care iau medicație de scădere a tensiunii arteriale și cei cu diabet.
Valoare culinară:
Sfecla este delicioasă simplă, dar poate fi adăugată și în salate, supe sau tocănițe. Poate fi consumată și crudă, ca gustare sau tăiată fin în salate. Dacă ești în căutare de ceva creativ, poți prepara suc de sfeclă sau un smoothie revigorant.
Poți fierbe, găti la abur sau coace sfecla:
- Fierbere: Pune sfecla într-o oală cu apă clocotită și fierbe timp de 10–15 minute, până se înmoaie.
- Abur: Așează sfecla într-un vas de gatit la aburi pentru 8–10 minute.
- Coacere: Preîncălzește cuptorul la 190°C, și coace timp de 45–60 de minute, până devine fragedă.
Referințe:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets
https://www.finedininglovers.com/explore/articles/everything-you-need-know-about-beetroots
https://beetrootpro.com/blogs/news/beetroot-nutrition-facts-you-need-to-know
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Ffigure%2FBeetroot-Betavul-cgaris-fresh-nutritive-value-per-100-g
https://www.catena.ro/alimente-bogate-in-fier-recomandari-si-beneficii-pentru-sanatate
Sursă poză: