Buy your weekday smoothies and get your weekend ones for free. (7 for the price of 5!)

Rețeta de castraveți murați în saramură este una simplă, cuprinde pur și simplu castraveți, sare, apă, condimente. Fermentarea oferă o alternativă pentru prelungirea duratei de utilizare a castraveților și îi transformă în surse de probiotice
Castraveții fermentați natural sunt probiotice naturale - ajută la echilibrarea florei intestinale (microbiomului), susțin digestia și absorbția nutrienților și pot contribui la întărirea sistemului imunitar.
Cum îmbunătățesc digestia?
Ajută la reglarea tranzitului intestinal. Pot reduce balonarea și disconfortul gastric.
Cum stimulează imunitatea?
Bacteriile bune din castraveții fermentați ajută organismul să lupte mai bine împotriva infecțiilor. Procesul de fermentație poate crește biodisponibilitatea unor vitamine (precum B12 și K2).
Ce legătură au cu efectele pozitive asupra dispoziției și sănătății mentale?
Legătura intestin-creier: o floră intestinală sănătoasă poate contribui la reducerea anxietății și la îmbunătățirea stării de spirit.
Castraveții în saramură sunt potriviți chiar și pentru persoanele cu alergii la lapte și intoleranță la lactoză.
Cine nu ar trebui să consume castraveți în saramură?
Persoanele cu hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace sau boli renale ar trebui, în general, să limiteze sau să evite consumul de castraveți murați în saramură din cauza conținutului ridicat de sodiu. De asemenea, persoanele cu un sistem digestiv sensibil sau cu sindrom de colon iritabil (IBS) ar trebui să fie atente la cantitatea consumată, deoarece castraveții pot provoca disconfort în cantități mari.
Categoria de alimentele fermentate conține produse benefice datorită prezenței microorganismelor funcționale, precum Lactobacillus și Bifidobacterium, care pot fi prezente în mod natural sau adăugate (cu statut GRAS – Generally Recognized As Safe). Aceste microorganisme au un impact pozitiv asupra sănătății intestinale, putând ameliora afecțiuni intestinale prin modificarea microbiomului. Probioticele din alimentele fermentate ajută la normalizarea florei intestinale, combat agenții patogeni și sprijină sănătatea în diverse probleme precum obezitatea, intoleranța la lactoză și bolile cardiovasculare.
Alimentele fermentate pot îmbunătăți sănătatea orală, reducând cariile dentare și afecțiunile gingivale, și pot contribui la gestionarea depresiei și anxietății prin producerea de neurochimicale. Colonizarea temporară a intestinului de către aceste bacterii subliniază necesitatea consumului regulat pentru menținerea beneficiilor.
Referințe:
Sursă poză:
1. Getty Images via Canva