Ca orice trend adoptat, întreabă-te mai întâi de ce dieta vegană. De ce ai alege dieta vegană și de ce ai renunța la o serie de alimente. Poate, ca majoritatea celor care au devenit vegani, ești împins de milă și de suferința pe care o vezi în diverse documentare sau materiale despre abuzul asupra animalelor. Este normal să fim sensibili la ceea ce vedem și să reacționăm, însă rămâne să trasăm o linie fermă între ceea ce putem face noi mai departe și ceea ce am vizionat.
Veganul „etic”
Am întâlnit destule persoane care au devenit vegane pentru animale. Au renunțat la tot ce înseamnă alimentație carnivoră, la îmbrăcăminte și încălțăminte care au ca sursă blana, părul sau pielea animalelor, la produse testate pe animale, șamd, însă nu au renunțat la ură.
Ura este cel mai dăunător ingredient pe care mulți oameni îl pun în farfurie. Și aici intervine acea linie fină pusă între abuzurile asupra animalelor care au loc în industria alimentară și ceea ce gândim despre ceilalți oameni care nu sunt vegani.
Cred că atunci când punem compasiunea, acceptarea și înțelegerea înaintea sentimentelor de ură și de judecată, avem mai mult de câștigat. Spre exemplu, am observat că oamenii sunt atenți la ceea ce tu faci și la ce obiceiuri ai, mai puțin la ceea ce spui. Fapta bate vorba întotdeauna și oamenii se lasă inspirați de ceea ce văd că tu faci.
Dacă ești mai mereu într-o notă pozitivă și încerci să inspiri prin alegerile tale, oamenii vor deveni curioși și vor încerca și ei ceea ce pe tine te face fericit.
În schimb, dacă tu ești mereu pornit împotriva celorlalți, dacă tot timpul critici și ești nefericit raportându-te la ceilalți, oare crezi că oamenii vor dori să fie ca tine?
Mai puțină ură, mai multă compasiune și acceptare, pentru că fiecare este într-o etapă diferită a vieții decât cea în care suntem noi.
Mâncare vegană cu orice „preț”
Dacă ești vegan cu orice preț, mai gândește-te. Nu de puține ori am auzit vegani că sunt mândri de faptul că nu mănâncă alimente de origine animală, în schimb dieta lor este presărată de mult junk food, de multă mâncare procesată. Etica nu ar trebui să taie drastic în alimentația noastră, ci ar trebui să ne ajute să ne organizăm.
Dacă aleg să nu mănânc carne, atunci care ar fi sursele de proteine vegetale? De unde îmi iau nutrienții esențiali? De câtă proteină are nevoie corpul meu? Cum fac să nu creez dezechilibre în organism? Ce lipsește din dieta vegană și cum pot să suplimentez? Merg la doctor pentru a-mi verifica periodic starea de sănătate? Care sunt carențele care pot apărea de-a lungul timpului? Mă pot obișnui cu acest stil de viață? Cât timp sunt dispus să investesc în prepararea alimentelor? Și multe astfel de întrebări la care este bine să vă răspundeți.
Iar dacă răspunsul pentru întrebarea „Cum stai cu analizele medicale?” este „Aaa, sunt bine, nu mi-am mai făcut analize de câțiva ani”, ar trebui să îl revizuiești. Și acest lucru este valabil pentru toți oamenii, nu doar pentru vegani.
Dacă este mâncare vegană, nu înseamnă că este și sănătoasă. Optați pentru alimente integrale, pentru preparate din care poți ghici ingredientele, iar mâncarea junk food să fie doar ocazională. Au apărut multe semipreparate care ne fac viața mai ușoară, însă care este prețul pe care îl plătim pentru sănătatea noastră?
În concluzia ideii de ce dieta vegană nu este bună, subliniez că aceasta nu ar trebui să ne facă rău moral, să ne stârnească împotriva celorlalți și nu ar trebui să ne facă rău fizic, atunci când nu facem alegeri sănătoase din punct de vedere nutrițional.
În rest, doar de bine, căci unde putem crea un echilibru, așa cum unii vegani o pot face, există doar câștig.