Suntem în perioada postului, iar pentru cei care nu sunt vegani poate fi o perioadă provocatoare, dacă decid să țină post. De ce spun asta? Pentru că am avut propria experiență legată de postul Crăciunului sau postul Paștelui, plus auzite de la apropiați.
Ce este important atunci când ținem post? În primul rând fiecare alege pentru el pentru ce anume ține acest post. Poate fi un motiv religios, poate fi o dorință de a se purifica sau detoxifica cu ajutorul meselor vegane sau, pur și simplu, așa se obișnuiește în familie.
Inspiră-te pentru rețete vegane
Atunci când ținem post este bine să avem o mică strategie. Dacă nu suntem familiarizați prea mult cu dieta vegană, putem să explorăm câteva bloguri culinare vegane și să ne inspirăm pentru rețete. Este foarte important să avem o paletă variată de alimente în post și am fi surprinși câte informații găsim pe un blog vegan. Personal, le recomand pe cele internaționale, însă am și unul favorit, pe care îl găsiți aici.
Faceți o listă cu mesele vegane pe o săptămână
Dacă ați surprins deja câteva rețete vegane și musai vreți să le încercați, faceți o listă pentru întreaga săptămână. Având planul alimentar stabilit, acum puteți construi lista de cumpărături vegane. Dacă rețetele conțin și ingrediente necunoscute și nu sunteți neapărat deschiși spre a explora, sfatul meu este să le evitați. S-ar putea ca această investiție să nu fie una prielnică. Dacă descoperiți că ceva nu vă place, rămâneți cu niște bani investiți, pe care cel mai probabil îi veți arunca la gunoi când expiră produsul.
Alegeți rețete vegane hrănitoare
Postul poate fi o capcană culinară, de cele mai multe ori. Mulți dintre noi alegem ingredientele cunoscute, cum ar fi cartoful, orezul, fasolea și jonglăm cu ele sub diverse forme. Însă mâncarea vegană nu se rezumă doar la aceste ingrediente.
Construiți-vă mese vegane bogate în proteine vegetale. Pentru că ingredientele vegane sunt o combinație de carbohidrați și proteine, alegeți varietatea de-a lungul zilei. Spre exemplu, puteți începe dimineața cu o budincă din chia, presărată cu semințe de dovleac, cânepă și nuci. Prânzul poate fi o mâncare de năut (curry) cu orez integral și o salată de murături, iar pentru cina vegană puteți opta pentru o supă de dovleac cu topping crocant din semințe de dovleac sau cu smântână de caju.
Alimentele fermentate
Aveți grijă să introduceți suficiente fibre și alimente fermentate. Problema multor oameni o reprezintă balonarea. “Eu dacă mănânc vegan mă balonez.” Bineînțeles, balonarea poate reprezenta un simptom în corp, însă poate fi și o asociere nefericită sau neinspirată de alimente. Alimentele fermentate, precum murăturile, iaurturile vegane, kimchi, miso, etc. pot balansa flora microbiană și astfel vom avea o burtică fericită.
Încheiați săptămâna cu un desert vegan. Va fi ca o răsplată binemeritată pentru consecvența și dedicarea voastră și vă va îndulci parcursul. Puteți alege să experimentați voi o rețetă de desert vegan sau puteți comanda chiar de aici.
Vă doresc un post ușor și inspirat!