Turtă dulce vegană

Turtă dulce vegană

Poate că este cea mai frumoasă perioadă din an în care mirosuri îmbietoare ne trec pe la nas. Multe luminițe și culori, texturi parfumate și oameni dragi cu care să împărțim bucurie și cadouri, cam aceasta este perioada sărbătorilor de iarnă. Sunt atâtea ocazii pentru care putem fi fericiți, iar una dintre ele este mirosul pe care-l răspândim în casă cu această rețetă de turtă dulce vegană. 

Ingrediente:

350 grame făină albă

180 ml melasă lichidă (se găsește de comandat online, dar și în magazine fizice, cu puțin noroc)

170 grame zahăr brun

110 grame unt vegan

1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr Bourbon

1 linguriță praf de copt

1 linguriță ghimbir pudră

1 linguriță scorțișoară pudră

1/2 linguriță nucșoară măcinată

1/4 linguriță cuișoare pudră

un praf de sare

Preparare:

Foarte important înainte de a vă apuca de rețetă este să scoateți untul vegan din frigider și să-l lăsați să se acomodeze la temperatura camerei. El devine maleabil și poate fi folosit cu ușurință în rețeta noastră.

Pregătiți un bol în care cerneți făina și adăugați restul ingredientelor pudră. Adică adăugați praful de copt, ghimbirul, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și sarea și amestecați cu ajutorul unui tel.

Într-un alt bol încăpător pregătiți amestecul de zahăr brun, melasă și unt vegan, mixând bine cu ajutorul unui mixer de mână sau într-un robot de bucătărie cu mixer. Amestecul trebuie să devină cremos și pufos. 

Se adaugă apoi extractul de vanilie și se amestecă pentru omogenizare.

Peste acest amestec umed punem amestecul uscat, puțin câte puțin, și omogenizăm compoziția cu ajutorul unei spatule sau linguri.

Se va forma o cocă pe care o veți modela într-o bilă cu ajutorul mâinilor. Coca obținută se lasă într-un bol acoperit și se dă la frigider pentru o oră.

Înainte de a scoate coca de la frigider, setați cuptorul la 180°C pentru a se încălzi.

Coca se scoate de la frigider și se întinde cu ajutorul unui sucitor, nu mai groasă de 1 cm, pe o hârtie de copt. Este mai ușor să întindeți pe hârtie pentru că nu veți folosi făină și formele se vor desprinde mult mai ușor.

Cu ajutorul formei de prăjituri în formă de omuleț sau orice altceva doriți, decupați coca, iar restul rămas se face bilă și se întinde din nou până o terminați de decupat.

Formele obținute se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la frigider pentru 10 - 15 minute. S-ar putea să aveți de copt mai multe tăvi, în funcție de capacitatea cuptorului vostru.

Se scoate tava de la frigider și se coace pentru 11 - 13 minute. Foarte important: dacă vă doriți ca turta dulce se iasă moale, reduceți timpul la 10 -11 minute. Testați înainte de a scoate tava de la cuptor și ajustați timpul pentru a le coace așa cum vă doriți.

Turta dulce se va întări dacă este lăsată afară, așa că cel mai bine este să o păstrați într-un borcan de sticlă. Se răcește foarte repede așa că nu va fi nevoie să așteptați prea mult pentru a o pune într-un recipient.

Enjoy!


Postare veche Post nou