Pentru toții iubitorii de năut sub toate formele, vă lăsăm o rețetă de hummus numai bun de pus pe pâine proaspătă cu maia sau de mâncat cu bețe din legume. Vouă cum vă place să-l savurați?
Beneficiile năutului
Năutul este bogat în fibre, folați, fier, fosfor și proteine, fiind recomandat veganilor și nu numai. Năutul are un indice glicemic mic, de aceea este consumat și de cătrei cei cu diabet, fiind digerat lent. Digestia lentă nu provoacă creșteri bruște ale insulinei, astfel că energia se eliberează treptat fără a crea neplăceri diabeticilor. Fibrele conținute de năut ajută la sănătatea colonului, reducând inflamația și ajutând la un tranzit intestinal normal.
Tot fibrele ajută la absorbția și reducerea colesterolului rău din sânge, promovând sănătatea inimii și ajutând la scăderea în greutate. Bineînțeles, toate aceste avantaje sunt sprijinite printr-un stil de viață cât mai sănătos, prin mișcare și printr-un management al stresului, pe cât posibil.
Așadar, o rețetă de hummus vine cu multe beneficii la pachet, mai ales că vorbim și de proprietățile uleiului de măsline și de cele ale pastei de susan din compoziția lui.
Curiozități despre năut
Vă mai aduceți aminte că înainte se consumau boabele de năut și ca înlocuitor al cafelei? Bineînțeles că erau uscate și prăjite, măcinate și transformate într-o cafea fără cofeină. La noi se găsea „nechezolul”, care era un amestec de cafea, cereale și boabe de năut. Denumirea de „nechezol” a fost dată ironic, rădăcina ironiei fiind verbul „a necheza”. Pentru că acest amestec de cafea conținea și ovăz care, în mod normal, era destinat cailor, au denumit amestecul „nechezol”.
Tips & tricks
Nu aruncați apa în care a fiert năutul. În articolul nostru puteți descoperi cum și la ce puteți folosi apa în care a fiert năutul.
Rețetă de hummus
300 grame năut fiert
50 grame tahini
50 ml ulei de măsline
30 ml suc de lămâie
½ linguriță chimion măcinat
1-2 căței de usturoi zdrobiți
sare, după gust
Preparare:
Cu ajutorul unui robot de bucătărie cu lama în S, se mărunțește năutul fiert. Apoi se adaugă restul ingredientelor umede (tahini, uleiul de măsline și sucul de lămâie) și se mixează bine până se formează o pastă cremoasă. Se adaugă usturoiul pisat, chimionul pudră și sare și se amestecă bine.
La final, se scoate hummusul obținut, se decorează cu ulei de măsline, sumac sau semințe de dovleac coapte.
Opțional, puteți pune la mixare un ardei copt sau pesto de busuioc. Astfel obțineți un hummus cu diverse arome, în funcție de ceea ce vă place vouă.