Continuăm informațiile despre suplimente pentru sportivi vegani. Următorul pe lista noastră de suplimente necesare unei refaceri și a unei bune susțineri a organismului este fierul. Lipsa fierului în organism poate duce la anemie manifestată prin slăbiciune și paloare a pielii. Fierul din surse vegetale (non-hem) este mai greu absorbit. De aceea, se recomandă o dietă cât mai variată și bogată în leguminoase, cereale, nuci și alune, dar și suplimentarea la nevoie. De asemenea, consumul de alimente bogate în vitamina C ajută la mai buna absorbție a fierului.
Vitamina D, implicată în absorbția calciului și în menținerea sănătății oaselor, poate fi sintetizată de corp prin expunerea la soare. Un studiu spune că în cazul în care este deficientă în corp, prin suplimentarea ei, pot avea loc îmbunătățiri în performanța sportivă. Deficiența de vitamina D afectează mușchii și consumul de oxigen. Este foarte important să îi urmărim nivelul în corp, mai ales în perioadele din an cu mai puțin soare.
Zincul este implicat în metabolismul proteinelor și al refacerii celulare. Ca principale surse de zinc sunt recomandate semințele de cânepă și de dovleac.
Proteinele ca suplimente pentru sportivi vegani
Proteinele sunt importante pentru sportivi, în general, pentru că sunt un catalizator al adaptării la efort și al performanței. Proteina vegetală este mai săracă în BCAA (aminoacizi cu catenă ramificată), de aceea pudrele proteice vegane sunt binevenite în dietă. Leucina, care este esențială pentru recuperarea musculară și adaptarea la efort, poate fi echilibrată prin aport proteic sub formă de pulbere.
O dietă vegană săracă sau privată de prea mulți micro și macronutrienți poate reduce capacitatea organismului de a rezista la efort și de a performa din punct de vedere fizic. Reduceți mâncarea de tip junk food și consumați alimente cât mai variate. Luați suplimente pentru sportivi vegani la nevoie și cu sfatul medicului, eventual după un set riguros de analize. Un stil de viață activ presupune și un stil alimentar cât mai curat, cât mai nutritiv, o rigoare mentală, cât și suficientă odihnă.