Purificarea aerului din casă este un lucru extrem de important, mai ales dacă petrecem mult timp în interior. Și nu, nu avem nevoie de un purificator de aer scump, ci pur și simplu de câteva metode sau lucruri ușor de implementat.
Ce este în aerul din interiorul casei?
Credem că dacă stăm la interior, ne bucurăm de un aer curat pentru că suntem feriți de poluarea industrială sau de cea auto. Casa este curată, miroase a produse de curățenie sau a lumânări și bețișoare parfumate și știm sigur că respirăm un aer curat. Din păcate nu este așa și hai să vedem de ce.
Lumânările parfumate, bețișoarele de ars, odorizantele de cameră, produsele de curățenie, gătitul, toate acestea sunt poluatoare. Pe lângă ele adăugăm și animalele de companie, țesăturile, cărțile vechi, fumul de țigară, materialele de construcție, mobila, etc. și lista poate continua.
Luate pe rând, fiecare contribuie la poluarea aerului din case mai mult sau mai puțin. Astfel că în aerul respirat regăsim substanțe chimice volatile provenite din produsele de curățat casa, lumânări parfumate sau odorizatoare. De asemenea, aerul conține și mucegaiuri, acarieni, scuame provenind de la animalele de companie, gaze, mai ales dacă folosim aragaz sau cuptor pe gaze, radon, un gaz radioactiv provenit din sol.
Ce putem face pentru purificarea aerului din casă?
În primul rând să aerisim. Aerisirea locuinței este extrem de importantă, mai ales atunci când gătim sau facem curățenie. Folosim ventilația și hota atunci când gătim și apoi curățăm spațiul de lucru. Pentru curățarea casei, în general, putem alege produse cât mai naturale, care conțin uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale de calitate pot ține la distanță bacterille și mucegaiul și asigură locuinței un aer proaspăt.
Dacă totuși vreți să aveți o casă parfumată, apelați la odorizante naturale, precum lumânări parfumate din ceară de albine sau din soia sau uleiuri esențiale din care puteți face spray-uri de cameră. Evitați parfumurile sintetice din comerț.
Puteți apela la plante de interior. Multe dintre ele sunt cunoscute pentru rolul purificator al aerului. Astfel de plante benefice casei sunt: crinul păcii, dracena, limba soacrei, voalul miresei sau planta păianjen, feriga și multe altele. Dacă o cameră este mai mare, alegeți o plantă mai mare, cum ar fi un palmier. Cel mai bine este ca fiecare cameră să aibă cel puțin o plantă care să purifice aerul din interior.
Faceți curățenie constant. Pentru purificarea aerului din casă este important să și curățăm casa. Ștergeți praful frecvent, aspirați și asigurați-vă că folosiți un aspirator de calitate, înlocuiți lenjeria de pat des, aspirați canapeaua și patul și folosiți produse de curățenie non toxice. Nu uitați de spațiile ascunse sau de suprafețele dulapurilor. Din păcate acolo se adună cel mai mult praf care se răspândește atunci când în casă este curent.
Menținerea unui aer curat în locuință nu este un lucru greu de îndeplinit. Consecvența și dedicarea pentru a avea o casă cu un aer cât mai proaspăt sunt baza. Spor la curățenie vă doresc!