Ce se întâmplă în corp atunci când mâncăm prea mult dulce?
Avem poftă de dulce și mâncăm mult zahăr. Prăjituri, înghețată, orice ne place și mult, muuuuult. După ce am ingerat o cantitate notabilă de zahăr, corpul nostru reacționează printr-un nivel crescut al glicemiei. Ne simțim bine inițial, ne-am satisfăcut o poftă, nivelul dopaminei fiind și el crescut. Însă o dată cu acestea este eliberată și insulina, și în cantități ridicate, pentru a regla nivelul zahărului din sânge. Surplusul de energie în urma digestiei este transformat în depozite de grăsime, iar apoi revine pofta de dulce. De ce? Pentru că nivelul de insulină scade și corpul nostru se simte privat de energie. Și astfel se reia acest ciclu deloc benefic pentru noi.
Ce putem face pentru a ne regla pofta de dulce?
Trebuie să găsim cauza acestor pofte și să luăm anumite măsuri.
Așa cum spuneam și în articolul trecut, poate fi o poftă care vine pe un fond emoțional. Iar atunci trebuie să lucrăm cu noi, să apelăm la un specialist/terapeut care să ne ofere ajutorul cuvenit pentru depășirea problemelor.
Dacă totuși reperezi problema și o poți gestiona pe cont propriu, gândește-te ce ți-ar oferi comfort și plăcere, în locul dulciurilor. Poate fi o plimbare în parc, mângâierea unui animal, o discuție plăcută cu un prieten, un film bun văzut seara după o zi plină și stresantă. Concentrează-ți atenția pe plăcerea oferită de astfel de momente, și mai puțin pe plăcerea de scurtă durată pe care o resimți după ce ai mâncat ceva dulce.
Dacă există un dezechilibru în corp, o adicție de zahăr datorată unei proliferări anormale de bacterii în intestine sau un dezechilibru hormonal, acestea te pot face dai mereu iama în tava cu prăjituri sau la sertarul cu dulciuri. Sfatul meu este să apelezi la un medic, să îți controlezi nivelul hormonilor din sânge, glicemia a jeun și chair și un test de toleranță la glucoză, plus celelalte analize de sânge în funcție de vârstă și de sex.
Dacă totuși consideri că este doar un capitol trecător din viața ta și vrei să iei anumite măsuri, iată ce poți face.
Pași simpli pentru a reduce pofta de dulce
Asigură-te că micul tău dejun este unul hrănitor, care conține proteine de calitate și grăsimi bune.
Nu te folosi de îndulcitori pentru a trișa, ci mai degrabă mănâncă un dulce cu absorbție lentă, un baton proteic cu fibre de calitate sau un smoothie verde în care ai pus și un fruct pentru dulceață.
Ai grijă ca în farfuria ta să se regăsească fibre și carbohidrați cu absorbție lentă (orez integral, năut, linte, etc.).
Evită alimentele rafinate, fără prea mulți nutrienți, cum ar fi pizza cu blat din făină albă, paste din făină albă, orez alb, pâinea albă, etc, pentru că au o cantitate prea mică de fibre. Dacă totuși nu te poți abține, pune și o salată lângă, de dragul fibrelor și nutrienților.
Pentru a nu te frustra, îți recomand să începi cu pași mici și să fii recunoscător(oare) pentru fiecare reușită a ta. Spre exemplu, dacă astăzi ți-ai propus să ai o singură gustare dulce, bucură-te că ai avut doar una, ci nu trei sau patru atât cât obișnuiai în trecut. Orice efort merită susținut până la rezultatul final.