Pofta de dulce și cum o temperăm

Pofta de dulce și cum o temperăm

Pofta de dulce poate fi o  problemă reală dacă ea se transformă într-un obicei zilnic, poate chiar într-un obicei întins de-a lungul zilei. Tuturor ne place gustul dulce pentru că am crescut obișnuindu-ne papilele gustative cu acest gust.

De unde pofta de dulce?

Într-un studiu având drept eșantion bebelușii, li s-a explicat mamelor de ce copiii lor preferă alimentele dulci. Mulți dintre copii erau hrăniți acasă cu piureuri de legume sau fructe care aveau zahăr adăugat, mulți dintre copii experimentaseră legumele mai dulci în detrimentul celor verzi sau acre., șamd.

Ce a fost interesant în acest studiu este că acei copii au primit alimente precum spanac sau fructe acre, iar reacția lor a fost pe măsură. Afișau grimase caraghioase, însă ei totuși mâncau acel aliment. Pentru că reacția mamelor era grijulie și luau acest fapt ca un semn de respingere, li s-a explicat că de fapt este doar o reacție din partea copiilor. Nu înseamnă neapărat că ei resping alimentul, ci este ceva nou pentru ei.

Cam așa și noi cu pofta de dulce. Ne ținem bine de ceea ce ne place, respingem ideea de a mânca altceva, spre exemplu un fruct, și râvnim la acea prăjitură sau înghețată până o avem. Însă pofta de dulce poate fi educată, prin reeducarea papilelor gustative, bineînțeles, și prin ajutor specializat, acolo unde este cazul.

Când este cazul să tragem un semnal de alarmă în privința poftelor?

Pofta de dulce se resimte ca o recompensă pe care ne-o oferim, însă ce ne facem când recompensele sunt prea dese? Mulți simt că îi ajută să se destreseze, să aibă energie, să se simtă mai bine. Nu este nimic rău în a ne oferi mici „cadouri”, uneori sub forma unui dulce, însă uneori să fie.

Atunci când stomacul nostru este plin, însă noi resimțim un „gol”. Un gol pe care dorim să îl umplem cu ceva dulce. Însă atunci când vrem să umplem acel gol cu dulciuri, ar trebui să ne întreb: ce am nevoie să completez, de ce anume îmi este „foame”?

Poate că trecem printr-o perioadă mai dificilă în viață, cum ar fi un volum mare de muncă la serviciu, un șef care nu ne apreciază, o despărțire, o situație de familie, și multe astfel de motive cărora nu știm sau nu putem să le dăm de cap și încercăm să ne alinăm. Cu ceva dulce...

 

Am căutat și am aflat multe despre pofta de dulce, însă dezbatem subiectul pe săptămâna viitoare...

 


Postare veche Post nou