Am spus în articolul trecut că vom vorbi despre organizații pentru protecția animalelor. Și totodată precum faptul că, fiind vegan, ești mai orientat spre viața animalelor, atât către cele sălbatice, cât și către cele de prin preajma omului. Însă nu este o regulă, doar că apropierea de animale te face mai conștient, mai atent cu mediul înconjurător.
WWF România – organizația mondială numărul 1 în lume
WWF România – World Wide Fund For Nature (Fundația Mondială pentru Natură) este o organizație care luptă pentru speciile aflate în pericol. Poate că la noi îi cunoașteți mai mult din intervențiile lor în viața urșilor carpatini, însă activitatea lor este mult mai extinsă.
La nivel internațional, WWF acționează și pe planul producerii sustenabile a mâncării, prin gestionarea terenurilor deja existente pentru cultivat și protejarea celor împădurite. Prin educarea oamenilor în vederea combaterii risipei alimentare se dorește o eficientizare a resurselor, mai ales că vorbim și de o creștere, în viitor, a numărului populației.
În România, WWF, una din acele organizații pentru protecția animalelor implicate și în viețile oamenilor, pentru că în noi este schimbarea, activează din anul 2006. De-a lungul anilor, eforturile s-au văzut în repopularea cu zimbri în munții Țarcu și în munții Poiana Ruscă, în anul 2019, în securizarea unor hectare de păduri seculare și în includerea unora în patrimoniul mondial UNESCO .
Interzicerea animalelor sălbatice în circuri
În anul 2017, prin semnarea unei petiții de către aproximativ 63.000 de oameni, s-a interzis folosirea animalelor sălbatice pentru divertisment în circuri și în România.
În anul 2016 WWF România inițiază o campanie de strângere de fonduri pentru a împiedica închiderea singurului Orfelinat de urși din Europa, astfel sărbătorind 10 ani de existență al acestuia. Tot în acest an are loc interzicerea vânătorii pentru trofeu și a cotelor de vânătoare pentru urși, lupi, pisici sălbatice și râși.
Bineînțeles că activitățile lor sunt variate, WWF fiind și partener pentru acțiunea de repopulare a Dunării cu pui de nisetru. Nisetrul, specie de sturion, a devenit o raritate în apele române, datorită pescuitul excesiv, a poluării și a schimbărilor climatice.
Despre alte organizații pentru protecția animalelor și acțiunile lor vom vorbi în articolul viitor. Pentru alte informații privitoare la activitățile WWF și la schimbările care au loc în natură, puteți accesa raportul WWF aici.