Vegan Pentru Animale – Cu Ce Se Ocupă Comunitatea Vegană?

Vegan Pentru Animale – Cu Ce Se Ocupă Comunitatea Vegană?

Vegan pentru animale este o formulare foarte cuprinzătoare. Înseamnă mai mult decât mâncare vegană, înseamnă mai mult decât încălțăminte vegană. Înseamnă mai mult decât cosmetice vegane, înseamnă mai mult decât nutriția vegană.

Aleg să fiu vegan pentru animale

Atunci când alegi să fii vegan pentru animale, cuprinzi totul. Sau cel puțin faci cât îți stă în putință să cuprinzi cât mai multe aspecte din viața unui vegan. Mai întâi începi cu mâncarea vegană. Pentru că în tine crește compasiunea pentru animale și empatia, renunți la tot ce înseamnă hrană animală. Apoi începi expansiunea și mergi spre produse vegane pentru îngrijirea personală.

Rămâi surprins să vezi că până și unele băuturi conțin ingrediente animale, precum vinul sau berea. Dar documentarea continuă. Treci la haine și la încălțăminte vegane, devii din ce în ce mai preocupat de ceea ce implică stilul de viață vegan. Și totul se extinde până la grija pentru mediul înconjurător și ce poți face tu pentru a impacta cât mai puțin casa noastră, numită Pământ.

Cu ce se ocupă comunitatea vegană?

Printre ateliere și workshop-uri care vorbesc despre cum să-ți pregătești rețete vegane gustoase sau despre suplimente vegane și nutriție vegană, printre întâlniri ale veganilor sau evenimente dedicate veganilor, se mai întâmplă și altceva. Există oameni dedicați întru-totul animalelor și bunăstării lor, care au înființat asociații sau organizații pentru ajutorarea animalelor.

Când vorbim despre ajutorarea animalelor, facem referire atât la animale domestice, a celor destinate consumului uman sau a celor sălbatice. Cu toții știm, poate, că existe diverse asociații care sunt dedicate animalelor domestice abandonate, abuzate sau care au trecut prin diverse evenimente mai puțin fericite.

Aceste asociații au avut ca impuls iubirea pentru animale și cred că acest lucru este cel mai important. Că cei care sunt direct implicați în salvarea animalelor sunt sau nu vegani, este doar un detaliu. Până la urmă este important spre ceea ce sunt ei orietați să facă, și anume: binele animalelor. Iar comunitatea vegană este un sprijin real prin conștientizare, împărtășirea diverselor acțiuni în comunitatea lor și prin suportul pe care îl pot oferi și ei, fie financiar sau prin voluntariat.

Sanctuarul Nima

Și dacă vorbim despre animale domestice, ei bine există un sanctuar dedicat animalelor destinate consumului uman. Sanctuarul Nima este libertatea animalelor care au avut șansa de a trăi liber și fără vreun scop sau o destinație anume. Sanctuarul găzduiește animale provenite din ferme, iar prima și cea care a dat numele acestui loc este văcuța Nima. Ea a fost salvată dintr-o fermă care urma să se închidă, împreună cu alte surate. Aceste animale trăiesc liber, nu sunt exploatate în niciun fel, nu se beneficiază sub nicio formă de pe urma lor.

Viața sălbatică

Un alt aspect mai delicat din lumea animalelor este viața animalelor sălbatice. Aici este o traiectorie mult mai complicată și mai greu de menținut datorită firii sălbatice a acestora și datorită influenței oamenilor asupra mediului în care ele trăiesc și se înmulțesc. Sunt, la nivel internațional, cât și național, organizații care luptă pentru protejarea animalelor sălbatice, pentru crearea și menținerea unui mediu propice înmulțirii lor. Sunt atâtea specii de animale care au dispărut, și totul se datorează intervenției omului în mediul înconjurător. Cotropirea habitatelor lor naturale, eradicarea spațiilor verzi, poluarea, vânătoarea, abuzarea lor pentru modă și pentru cercetări științifice, toate acestea au dus la stârpirea unor specii sau la diminuarea îngrijorătoare a numărului lor. 

Animale salbatice

Comunitatea vegană, și nu numai, este implicată în susținerea acestor organizații prin voluntariat, prin sprijin financiar, prin campanii de conștientizare și informare. 

Despre viața animalelor sălbatice și cum sunt ele ajutate, vom scrie într-un articol viitor.

Vegan pentru animale este un principiu frumos de viață, însă să fim totuși recunoscători și celor care au ales să participe activ și pe viață pentru binele animalelor, chiar dacă aceștia nu sunt neapărat vegani. Să îți îndrepți traiectoria vieții spre ceva ce îți aduce un beneficiu sufletesc este o mare împlinire, însă și un dar pentru cele care nu cuvântă.


Postare veche Post nou