Am scris despre protecția animalelor sălbatice și cea mai importantă organizație care activează în România încă din anul 2006. Alte organizații care se ocupă de animalele sălbatice sunt Sanctuarul de Urși Libearty de la Zărnești. Libearty găzduiește peste 100 de urși proveniți din diverse medii. Unii dintre ei au fost ținuți la grădini zoologice, au fost folosiți pentru amuzament de către circuri sau chiar în gospodării private, închiși și privați de viața lor din natură.
Sanctuarul de urși Libearty se întinde pe 69 de hectare împădurite și este cel mai mare sanctuar din Europa. Este și o atracție turistică în celași timp, pentru că vin foarte mulți străini să îl viziteze, însă scopul lui este unul de binefacere și de educare, totodată. Donațiile sunt binevenite, urșii au nevoie constant de hrană și de tratament, unii dintre ei fiind afectați de diverse boli încă din timpul captivității lor.
„Până să ajungă la noi, unii nici nu știau cum e să se cațere într-un copac, să se ascundă de soare în zilele caniculare, sau să se bucure de o apă suficient de adâncă pentru o bălăceală. Foarte mulți erau ținuți în cuști pe terasele restaurantelor, hotelurilor, pensiunilor, lângă cabane sau benzinării, ca atracție turistică.”
Asociații pentru protecția animalelor
De la animale sălbatice revenim la cele domestice, care din păcate, nici ele nu au cel mai bun trai mereu. Dedicate salvării animalelor domestice, diverse asociații pentru protecția animalelor luptă în fiecare zi pentru educarea oamenilor și pentru ca animalele să ducă o viață mai bună. Abandonul animalelor și actele de cruzime sunt două dintre cele mai frecvente evenimente care au loc în rândul românilor. Deși acestea se pedepsesc prin contravenție și chiar închisoare, pare că oamenilor nu le pasă prea mult și continuă cu astfel de practici.
În mediul rural, practica abandonului de animale este la ordinea zilei. Însă oameni cu inimi mari care au înființat asociații pentru protecția animalelor întreprind acțiuni de sterilizare a animalelor din curțile oamenilor. Educarea în sensul compasiunii și grijei față de toate formele de viață este un lucru mare, iar HOPE, Asociația Robi, Animal Life, GIA, Vier Pfoten sau Help Lăbuș sunt câteva din asociațiile dedicate animalelor.
Voluntari pentru animale
Ce putem face noi? În primul rând putem fii voluntari, asociațiile sunt depășite, uneori, de vremea rea sau de volumul prea mare de animale abandonate. Putem adopta un animal la noi acasă sau chiar virtual. Ce înseamnă acest lucru? Printr-o donație lunară asigurăm hrană și tratament unui animăluț. Putem organiza campanii de strângere de bani, fie folosindu-se de ziua noastră și primind donații în loc de cadouri, sau pur și simplu putem strânge bani printr-o acțiune caritabilă, fie la serviciu, fie în rândul prietenilor noștri.
“Viața este tot viață – chiar dacă este într-o pisică, într-un câine sau într-un om. Nu este nici o diferență între o pisică și un om. Ideea de diferență este o concepție creată de om pentru propriul său avantaj” – Sri Aurobindo