Mai este foarte puțin până la sărbătoarea Crăciunului și ne pregătim de zor. Însă voi știți ce obiceiuri și tradiții de Crăciun se poartă? Pare că în febra cumpărăturilor pentru merinde și cadouri am uitat ce este, de fapt, sărbătoarea de Crăciun.
Sărbătoarea Crăciunului datează încă din secolul al IV-lea și celebrează nașterea lui Iisus Hristos. Originea cuvântului „Crăciun” a rămas un mister, dar totuși sunt voci care spun că ar proveni din cuvântul latin „creationem”, care înseamnă naștere sau creație. Ce este totuși clar, este că noi ca români, mai ales pe regiuni, avem o mulțime de obiceiuri și tradiții de Crăciun.
Împodobirea bradului de Crăciun
În ajunul Crăciunului se împodobește bradul, iar copiii îl așteaptă cuminți pe Moș Crăciun să pună sub brad cadouri pentru ei. Tradiția împodobirii bradului de Crăciun se crede că ar fi plecat din Germania. Sfântul Bonifaciu ar fi ordonat să fie tăiați toți stejarii, pentru că erau iubiți și venerați de către cei păgâni, iar o dată cu tăierea lor, aceștia au distrus și ceilalți copaci din jurul lor. Pentru că bradul a rămas singurul copac și nu a fost doborât la pământ, el a devenit simbolul Crăciunului.
Obiceiuri și tradiții de Crăciun la români
O tradiție extrem de frumoasă este ca dis de dimineață, în Ajunul Crăciunului, să se colinde. Poate vă este cunoscut de când erați mici și mergeați la colindat la bunici și strigați pe la casele oamenilor: „Bună dimineața la Moș Ajun!”. Obiceiul colindatului umple traistele copiilor cu mere, covrigi și nuci. Este o experiență frumoasă și, cu siguranță, o amintire extrem de plăcută.
Îmi aduc aminte cu drag de diminețile în care mergeam la colindat. Bunica ne trezea dis de dimineață, când nici fărâmă de soare nu era pe cer, ne spălam și ne îmbrăcam, primeam câte o traistă și un însoțitor cu noi. Plecam și strigam pe la fiecare poartă în parte și ne bucuram de ceea ce primeam de la fiecare gospodar în parte. Bucuria cea mai mare era atunci când veneam acasă, la zi, răsturnam traista și ne număram bunătățile primite.
Avem o mulțime de tradiții de Crăciun, precum vâscul atârnat în casă pentru belșug și fericire, casa curată înainte de Ajunul Crăciunului căci să faci curat în ajun înseamnă că alungi norocul.
În Moldova, spre exemplu, pe lângă împodobirea bradului, oamenii își împodobesc casele cu diverse plante precum busuioc și maghiran pentru a le purta noroc. Odinioară se obișnuia să se atingă pomii fructiferi cu mâinile pline de aluat și a le ura acestora să aibă rod bun tot anul.
În alte zone ale țării, precum Sibiu, se merge la colindat în seara de ajun până de dimineață și se merge la fiecare casă în parte. Tinerii se îmbracă în costume populare tradiționale și încep a colinda de la casa primarului și cea a preotului.
În Oltenia există un obicei numit „scormonit în foc” și fiecare membru al familiei face o urare pentru bunul mers al gospodăriei și al celor care o îngrijesc.
În Dobrogea, „moșoii” sau colindătorii cu măști, măștile acelea impresionante și singurele care se mai poartă în întreaga Românie, alungă spiritele rele. Rolul măștilor este de a ține departe duhurile rele, măștile în sine fiind o reprezentare a strămoșilor noștri.
Avem o mulțime de tradiții de Crăciun, care s-au mai pierdut pe parcurs, însă cele mai importante au rămas. Le-am luat cu noi la oraș și ne bucurăm fie de împodobirea bradului, fie de colindat și apoi cinstim prima zi de Crăciun cu o masă bogată alături de cei dragi.
Voi cum vă pregătiți de Crăciun și ce obiceiuri sau tradiții mai respectați în ziua de azi?