Ce spuneți de niște rețete vegane pentru Crăciun? Am pregătit pentru voi trei rețete simple și rapide, fără prea mari bătăi de cap, însă perfecte pentru masa vegană de Crăciun. Cu siguranță îi veți impresiona pe cei dragi și veți parfuma întreaga casă cu parfum frumos de sărbători.
Friptură vegană de conopidă
Ingrediente:
1 conopidă curățată și spălată
1 conservă roșii întregi
2 lingurițe cimbru uscat
1 linguriță boia afumată
50 ml vin roșu
5-6 căței de usturoi
1/2 legătură de pătrunjel
sare, piper
2-3 linguri ulei de măsline
Preparare:
Cuptorul se încălzește la 180ºC.
Usturoiul se pisează bine cu ajutorul unui mojar, apoi se adaugă sarea și uleiul și se freacă până se formează o pastă cremoasă. Se adaugă cimbrul uscat, boiaua afumată și piperul și se omogenizează.
Conopida se curăță, se spală și se taie baza astfel încât să fie stabilă. Se crestează baza astfel încât să pătrundă aromele când se va coace la cuptor.
Conopida curățată se pune într-un vas încăpător care să aibă și capac, se unge cu pasta de usturoi și condimente, apoi se toarnă vinul deasupra și în vas.
Conopida se lasă la cuptor pentru 1h – 1h30’, până se pătrunde (vă recomand să o verificați din când în când). Când este aproape gata, se scoate vasul din cuptor, se îndepărtează capacul, se adaugă în vas roșiile din conservă tocate cuburi. Se mai dă la cuptor pentru încă 15 – 20’ până se rumenește ușor conopida (fără capac).
Când este gata, se presară pătrunjelul tocat și se servește alături de o garnitură din linte sau hummus cremos, după cum preferați.
Turtă dulce vegană (cea mai populară din rețete vegane pentru Crăciun)
Ingrediente:
250 grame făină + extra pentru întins aluatul
100 grame zahăr brun
100 g melasă lichidă
50 grame unt vegan
1 linguriță praf de copt
1 lingură făină de in + 3 linguri apă caldă
2 lingurițe pudră de ghimbir
2 lingurițe scorțișoară pudră
1 linguriță extract de vanilie
¼ cuișoare pudră
un praf de sare
Preparare:
Cuptorul se încălzește la 180 ºC.
Untul vegan și zahărul brun se amestecă bine cu ajutorul unui mixer până se formează o cremă. Se adaugă făina de in după ce s-a amestecat bine cu 3 linguri de apă (se formează o pastă omogenă, care este pe post de înlocuitor de ou), melasa și vanilia și se mixează bine.
Făina se amestecă cu condimentele pudră și praful de copt, apoi toate se adaugă peste compoziția umedă și se amestecă bine până se formează un aluat.
Aluatul se întinde pe o suprafață pudrată cu făină, nu mai gros de 5 cm, și apoi se decupează cu ajutorul unor forme speciale pentru turtă dulce.
Restul aluatului se formează din nou într-o bilă, se întinde și se decupează. Tot așa până terminăm tot aluatul.
Formele decupate se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc la 180 ºC timp de 10-12’.
Lichior de „ouă” vegan sau Eggnog vegan
Ingrediente:
500 ml lapte de cocos din conservă
100 grame caju hidratat peste noapte
100 ml apă
4-5 curmale Medjool (fără sâmburi)
½ scorțișoară pudră
¼ nucșoară pudră
conținutul unei păstăi de vanilie
Preparare:
Toate ingredientele se pun într-un blender de mare viteză și se mixează bine. Lichiorul de „ouă” se servește rece și se poate adăuga puțin alcool în el, după preferințe (rom sau bourbon).
Sperăm să vă placă aceste rețete vegane pentru Crăciun și să le încercați. Însă dacă nu sunteți încă pregătiți să experimentați în bucătărie, puteți comanda unul din meniurile noastre pentru Crăciun. Masa voastră vegană de Crăciun este la un click distanțe de voi. Puteți alege un meniu prestabilit sau vi-l puteți personaliza voi după cum vă place și aveți nevoie.
Este, cu siguranță, un an aparte, însă sărbătorile rămân pe lista noastră. Un cadru restrâns, familial, cu voie bună și speranță în suflet și cu bunătățile noastre pe masa voastră, de ce nu?