Supa miso este printre cele mai simple supe asiatice, cu puține ingrediente, dar cu un gust intens. După preferințe, aceasta se poate adapta în funcție de gustul fiecăruia. Pentru că și pasta miso este diferită, la fel și gustul acestei supe poate fi adaptat după preferințe.
Ce este și tipuri de miso
Miso este o pastă fermentată din boabe de soia și un tip de mucegai numit koji. Fermentarea boabelor de soia durează de la săptămâni la ani, iar gustul rezultat este diferit în funcție de durata de fermentare a boabelor. În timp s-au dezvoltat mai multe tipuri de miso, având și altă bază decât boabele de soia, precum fasole sau năut.
Miso alb este un tip de miso dulce, care are un timp de fermentare mai mic. Cu cât timpul de fermentare este mai mare, cu atât și gustul este mai pregnant, mai puternic. Miso roșu sau maro are un gust intens, greu, sărat, pământiu și oferă supei un gust deosebit. Nu vă speriați dacă este prea mult gust, pentru că acesta se va diminua printre ingredientele folosite și o dată ce este diluat în apă. Apropo de dizolvare, cu cât pasta este mai fermentată, cu atât este mai greu de dizolvat în apă.
Partea bună la miso este că poate fi folosit și pentru dressinguri, în marinade sau ca glazură pentru diverse preparate. Spre exemplu, un tofu uns cu un miso maro, copt în cuptor, poate fi un deliciu total.
Cum gătim supa miso
Pentru supa miso avem nevoie de un stock sau dashi, în cultura japoneză, din apă și alge. Puteți folosi alge nori, kelp sau kombu, însă să fiți atenți la cât va ieși de sărată. De ce spun asta? Algele sunt sărate și își vor lăsa sarea în fiertură, apoi veți pune și pasta de miso care la rândul ei este sărată.
Ingrediente:
1 litru de apă
1 foaie nori mărunțită
2-3 linguri pastă albă de miso
2-3 fire ceapă verde
100 - 150 grame tofu ferm
sos de soia (opțional, dacă este nevoie de un gust sărat mai pronunțat)
Preparare:
Se pune apa la fiert și când fierbe se adaugă foaia de nori mărunțită. Se lasă focul domol pentru 5 minute, pentru a permite algei să se înmoaie și să își lase gustul în apă.
Focul se reduce la minim, apa nu trebuie să fiarbă, și se adaugă pasta de miso, tofu cuburi și ceapa verde tocată mărunt. Se amestecă bine până se dizolvă pasta de miso și se oprește focul.
Supa este gata de servit.
Este foarte important să nu fierbem supa, pentru că vom distruge bacteriile benefice din pasta de miso. Fiind un produs fermentat, pasta de miso este un probiotic natural, iar adaosul de ceapă verde vine cu un conținut sănătos de prebiotice.