Apa de cocos este relativ nouă pe piața din România. Poate unii dintre noi au avut șansa să o testeze într-o călătorie exotică și să se îndrăgostească de ea. La fel cum mi s-a întâmplat mie.
Am gustat pentru prima dată apă de cocos în Thailanda și mi s-a părut cea mai delicioasă băutură hidratantă. Ce-i drept, sunt o fană a nucii de cocos, mai ales a combinației dintre cocos și ananas.
Pentru a fi savuroasă, apa de cocos se bea rece, nu caldă. Gustul ei, atunci când nu are o temperatură joasă, s-ar putea să nu mai fie atât de plăcut.
Apa de cocos se întâlnește în nucile de cocos tinere, iar pe măsură ce acestea se maturizează, conținutul de apă din ele scade. Nuca de cocos tânără nu doar că are un conținut mare de apă, însă pulpa din interiorul ei este fragedă, ușor dulceagă și cu un gust plăcut de nucă crudă.
Beneficiile apei de cocos
Apa de cocos conține potasiu, sodiu și clor, trei electroliți importanți pentru corpul uman. În urma unui studiu făcut pe un eșantion de bărbați tineri și sănătos, care au fost supuși unui efort fizic pe banda de alergare, au fost constatate câteva beneficii. Apa de cocos hidratează corpul uman la fel de bine ca și o băutură pentru sportivi. Comparată cu o băutură dedicată sportivilor, apa de cocos s-a dovedit a fi mai benefică în refacerea volumului de sânge după un efort fizic cu urmări semnificative în deshidratarea corpului.
În acest studiu, subiecții supuși efortului fizic au fost nevoiți să se rehidrateze cu o cantitate mare de lichid (apă plată, apă de cocos, băutură pentru sportivi), fapt care pentru unii a însemnat balonare. Din păcate, o cantitate mare de apă de cocos nu a conferit un confort stomacal participanților la studiu, spre deosebire de celelalte surse de hidratare folosite.
Pentru cei care doresc să își îmbunătățească nivelul de potasiu din sânge, introducerea în dietă a apei de cocos poate fi benefică. Potasiul are rolul de a scădea nivelul de sodiu din sânge, și astfel se reglează tensiunea arterială. Persoanele cu tensiunea mică este bine să evite această băutură, întrucât ar putea să le scadă prea mult tensiunea.
Surse:
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-1