Stele Michelin pentru mâncarea vegană? Da, pe cât pare de surprinzător, este adevărat.
Veganismul este un trend, din multe puncte de vedere, care crește destul de rapid, deși mâncarea vegană este văzută ca fiind neapetisantă. Mai mult decât neapetisantă, mulți cred despre dieta vegană că nu este sățioasă, că nu te poți sătura doar cu iarbă.
Dacă mari chefi au ajuns să transforme ingredientele vegane în niște farfurii extrem de arătoase și de delicioase, atunci înseamnă cu veganismul a evoluat la superlativ.
Despre stelele Michelin
Ghidul Michelin printat la 1900, de la care s-a plecat în acordarea restaurantelor de stele Michelin, dorea să încurajeze cumpărarea de mașini, și astfel și de cauciucuri. Frații Michelin care au deținut compania de cauciucuri Michelin au înființat un ghid care cuprindea și restaurante, tocmai pentru a încuraja deplasările cu mașina.
Cum funcționează? Un inspector, adică un reviewer Michelin, complet anonim, face o vizită restaurantului și în baza unui raport care vizează prezentarea farfuriei, calitatea mâncării și tehnicile culinare, decide împreună cu alți inspectori dacă acordă sau nu stele Michelin unui restaurant.
În lumea culinară este ceva foarte serios și cu o încărcătură mare pentru chef-ul unui restaurant, mai ales dacă vorbim de preparatele vegane. Să transformi ceea ce pentru mulți este doar „iarbă” într-un desfăt al papilelor gustative, dar și al ochilor și al nasului, într-un preparat superior, este o realizare importantă.
Restaurante vegane cu stele Michelin
În lume există restaurante vegetariene, însă nu și vegane, care dețin stele Michelin, iar preparatele lor vegane sunt la rang înalt. Ingrediente proaspete și calitative venite direct din ferme, atenție și pricepere, contrast de gusturi, aranjare și inovație, toate acestea sunt pe farfuriile apreciate de ghidul Michelin.
Restaurantul Arpege din Paris, Franța este ridicat la nivel de artă în farfurie și a primit trei stele Michelin pentru preparatele lui. Deschis în 1986, la un an primește prima stea Michelin, apoi urmând celelalte două în 1988 și în 1996. Din anul 2001 până în 2016 restaurantul devine vegetarian, iar ingredientele provin din grădinile proprii ale lui chef Alain Passard.
Dacă veți intra pe site-ul restaurantului, veți găsi un citat foarte frumos al lui Alain: „Cea mai frumoasă carte de bucate a fost scrisă chiar de natura însăși.”