Maioneză vegană? Da! Prima dată am auzit de maioneză de post de la cineva care făcea maioneză din țelină și cartof fiert. Interesantă combinația și multe altele descoperite de-a lungul timpului.
Cum o dai cu maioneza, tot un produs gras este, dar este important cum o folosim în mâncăruri. O linguriță de maioneză într-un burger vegan este suficientă, mai ales dacă este concentrată și aromată. Într-un dressing de salată alături de puțin iaurt vegan și ceva condimente, într-o salată boeuf vegană sau într-un sandwich vegan, maioneza vegană este delicioasă.
Am strâns pentru tine trei rețete de maioneză vegană pe care să le testezi și să le folosești în mâncărurile talle.
1. Maioneză din lapte vegetal
Ingrediente:
200 grame ulei vegetal (de preferat unul cu gust cât mai neutru, nu foarte aromat)
100 grame lapte vegetal de soia neîndulcit (de la frigider)
1 linguriță suc de lămâie
un vârf de cuțit de turmeric pudră
un vârf de cuțit de sare
Preparare:
Într-un blender puternic se pun toate ingredientele și se mixează un minut. Rezultatul poate fi un pic mai fluid, însă la frigider se va îngroșa cât să capete consistența unei maioneze clasice.
Se poate folosi și un blender de mână.
2. Maioneză din aquafaba
Ingrediente:
200 grame ulei vegetal
50 grame aquafaba (lichidul scurs din conserva de năut)
1 linguriță muștar
1 linguriță suc de lămâie
un vârf de cuțit de sare
Preparare:
Cu ajutorul unui blender, toate ingredientele se mixează bine până obținem o consistență cremoasă.
3. Maioneză din tofu
Ingrediente:
200 grame tofu silk/silken (este acel tofu foarte fin, nu are legătură cu cel clasic și se găsește în magazinele naturiste sau bio)
½ linguriță muștar
1 linguriță oțet alb sau suc de lămâie
un vârf de cuțit de sare
½ linguriță sirop de arțar
Preparare:
Tofu se scoate din ambalaj și se scurge bine de apă. Se lasă câteva minute pe 3-4 prosoape de hârtie pentru a se absorbi din lichid.
Toate ingredientele, inclusiv tofu tăiat cuburi, se amestecă cu ajutorul unui blender până capătă o consistență cremoasă.
Maioneaza vegană obținută se păstrează la frigider între 5-10 zile, de preferat să se consume în maxim o săptămână.
Poftă bună!