Ce ziceți de o mâncare de linte pentru weekend? Este o rețetă vegană super simplă și rapidă, și foarte delicioasă. Secretul acestei rețete de mâncare de linte stă în condimentele alese special pentru a echilibra gustul de linte verde.
Când nu știți cum să scoateți din anonimat un fel de mâncare, apelați cu încredere la condimente. Bucătăria indiană abundă de tot felul de pudre parfumate și cu un farmec aparte, iar garam masala este una dintre ele. Fie o puteți face voi de la zero, fie o găsiți gata de cumpărat.
Despre linte și beneficiile ei
Lintea este o leguminoasă delicioasă, pe care o puteți întâlni în mai multe variante colorate. De la linte roșie, verde la linte neagră, fiecare tip de linte are gustul ei aparte. În felul nostru de mâncare de linte am ales lintea verde pentru că se fierbe relativ repede și este și gustoasă.
Lintea este bogată în proteine, de aceea este foarte potrivită în dieta vegană, și în fibre. Pe lângă acestea, lintea conține vitamine din complexul B, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru și mangan.
Pentru că am menționat fibrele, nu vă sfiiți să adăugați lângă linte și un aliment fermentat. Castraveții murați sau varza acră contribuie la o digestie optimă prin aportul lor natural de probiotice. Prebioticele sau fibrele nedigerabile din alimente sunt hrana perfectă pentru probiotice, acele bacterii vii din alimentele fermentate.
Lintea mai conține și polifenoli, adică fitochimicale care sprijină lupta organismului împotriva inflamației și a oxidării. Lintea are rolul și de a regla nivelul de zahăr din sânge, ceea ce o recomandă și diabeticilor.
Așa cum am spus de fiecare dată, o dietă vegană variată poate avea multe beneficii pentru corpul nostru. Așa că vă încurajăm să diversificați cât mai mult și să fiți deschiși către noutăți.
Mâncare de linte
Ingrediente:
200 grame linte verde înmuiată 20 minute
1 ceapă
1 morcov
½ ardei gras roșu
2-3 roșii decojite (aproximativ 300 grame)
1 lingură de ulei vegetal
apă pentru înăbușit
1/4 linguriță turmeric pudră
1 linguriță garam masala pudră
½ coriandru boabe zdrobit bine
sare, după gust
verdeața preferată (coriandru sau pătrunjel verde tocat)
Preparare:
Lintea se fierbe conform instrucțiunilor de pe pachet. Dacă a fost înmuiată în prealabil, timpul de fierbere se reduce considerabil. După ce a fiert, lintea se scurge de apă și se dă deoparte.
Într-un vas larg se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa, ardeiul gras și morcovul tăiate cuburi mici și se călesc 1-2 minute. Se pune cam ½ cană de apă pentru a înăbuși legumele, se adaugă condimentele, sarea și se lasă totul la fiert cam 5 minute. Se pune și lintea fiartă și se mai lasă la fiert 2-3 minute. Se adaugă roșiile decojite și tăiate cuburi și totul se mai fierbe pentru încă 5 minute. Dacă preferați mâncarea cu mai puțin sos, puteți lăsa la fiert mai mult timp. Însă ce este bine să știți este că lintea va mai absorbi ulterior din lichid și se va mai umfla.
La final puteți adăuga câteva frunze de pătrunjel sau coriandru verde tocate mărunt.
Poftă bună!
PS: într-un articol mai vechi am scris despre cum consumăm corect leguminoasele.