De-a lungul timpului s-au făcut multe documentare despre veganism. Multe dintre ele expun realitatea tristă a industriilor care exploatează animalele. Unele sunt greu de urmărit, dar cu multe detalii despre ceea ce înseamnă industria cărnii, industria blănurilor și multe alte informații care duc spre veganism.
Earthlings este un documentar foarte cunoscut, greu de urmărit și poate cel mai sincer din industrie. Earthlings este narat de binecunoscutul actor vegan Joaquin Phoenix, care are și el o istorie interesantă în spate. Șocant și dur, documentarul expune filmări cu camera ascunsă surprinse în diverse industrii. De la imagini care surprind suferința din spatele modei și a industriei alimentare până la imagini care arată cum sunt exploatate animalele pentru diverse experimente științifice. Aceasta este cruda realitate, însă de impact pentru cei care încă mai caută răspunsuri despre veganism.
Cowspiracy, un alt documentar care expune industria cărnii, a fermelor care cresc animale pentru carne, este creat de cei doi directori de la What The Health. Impactul asupra mediului a creșterii animalelor în regim industrial este unul devastator. De la tăieri de păduri, ape poluate sau deja moarte, mediul înconjurător are de suferit datorită industriei și a risipei implicit. De-a lungul timpului s-au tras semnale de alarmă de către diverse organizații care luptă pentru binele planetei, însă prin Cowspiracy s-a pus punctul pe i.
Forks Over Knives sau despre cum veganii sunt mai sănătoși. Să fii vegan nu este neapărat un detaliu care înseamnă sănătate. Există și abordări ale persoanelor vegane care nu duc în niciun caz spre o stare bună de sănătate. Însă acest documentar tratează alegerile sănătoase care au impactat pozitiv starea de sănătate a oamenilor. Așa cum și alte studii o arată, o dietă vegană poate ameliora boli precum cele cardiovasculare.
The Game Changers aduce în prim plan nume precum Arnold Schwarzenegger, Scott Jurek, Dotsie Bausch, Derrick Morgan și Morgan Mitchell. Prin acest documentar se arată că o dietă vegană poate susține cu brio sportivii. „Cel mai periculos mit din lume: carnea este necesară pentru proteine” este acum la pământ. Cu o bună organizare, informare și susținere, proteina animală poate fi înlocuită cu succes de proteina vegetală. Iar o activitate sportivă intensă poate fi susținută printr-o dietă bazată exclusiv pe plante.
Despre veganism și schimbări climatice
Cel mai nou documentar, Kiss The Ground, narat de actorul vegan Woody Harrelson, pune în lumină schimbările climatice care afectează planeta. Documentarul poate fi urmărit pe Netflix și de-a lungul lui sunt prezente persoane cunoscute precum Ian Somerhalder, Patricia Arquette, Gisele Bündchen și Jason Mraz.
Kiss The Ground nu vorbește doar de schimbările care au loc acum, dar oferă și soluții sustenabile. Iar una din soluțiile care poate avea rezultate pe termenul lung este dieta vegană. Prin veganism, prin ideea de compasiune și conștientizare, s-au atins multe subiecte delicate. Nu ne oprim doar la o simplă farfurie și la ce conține ea, ci mergem mai departe. Mergem către ceea ce ne furnizează hrana de zi cu zi. Dacă mediul în care noi trăim și ne hrănim nu mai poate să ne ofere ceea ce noi avem nevoie pentru a supraviețui, atunci suntem în impas.
Documentarul este unul de inspirație, care te lasă cu o părere plăcută, că nu totul este pierdut. Că totuși în mâinile noastre stă soluția și că la noi este puterea, puterea de a construi un viitor mai bun. Mai departe, ține de noi să implementăm mici schimbări dar de mare impact pe termen lung. Poate că vorbindu-se atât despre veganism, nu este chiar întâmplător. Din ce în ce mai mulți oameni care au deja un nume, care pot ajunge mai ușor la urechile noastre, se implică și promovează schimbarea.
Spor la vizionat!