Zero Waste Sau Cum Să Produci Cât Mai Puține Deșeuri

Zero Waste Sau Cum Să Produci Cât Mai Puține Deșeuri

Se tot vorbește despre Zero Waste sau cum să produci cât mai puține deșeuri. Adevărul este că impactul omului asupra planetei este unul major. Și la acest lucru mă refer plecând de la obiceiurile de zi cu zi. Bineînțeles că impactează și industriile consumatoare de resurse și creatoare de deșeuri poluatoare. Dar acestea sunt o altă discuție, mult mai amplă.

zero waste

Poți fi total Zero Waste?

Plecând de la bază, adică de la omul simplu, de la omul consumator, de aici putem să ne dăm seama cât putem fi de Zero Waste sau nu. De ce spun asta? Pentru că la fiecare în parte stă decizia de a renunța la ceva ce face rău întregii planete. Și luând puterea lui unu plus unu plus unu și tot așa, putem crea deja o forță de impact. Și semnalele trase guvernelor țărilor care poluează foarte mult sunt extreme de bune, însă la fiecare în parte stă puterea.

Vrem să avem o planetă cât mai curată? Atunci hai să o curățăm și să învățăm să facem alegeri bune pentru ea.

Câteva soluții Zero Waste

Sticla de plastic de apă o poți înlocui foarte ușor cu o sticlă reutilizabilă. Au apărut atâtea shop-uri online care vând produse reutilizabile și prietenoase cu mediul, încât chiar nu este greu să adopți câteva măsuri simple. 

Pentru că apa este un produs foarte vândut și generator de deșeuri, s-a găsit această soluție constând în sticla reutilizabilă. Faceți un calcul simplu și vedeți câte sticle consumați într-o lună. Păi nu ar fi mai simplu să aveți o sticlă la voi pe care să o umpleți mereu când plecați de acasă?

Bine, bine, apoi o să spuneți, păi și de unde o umplem? Nu tot din sticle de plastic? Nu, ci dintr-o simplă cană fitru pentru apă. Este soluția cea mai la îndemână și generatoare de mult mai puțin plastic.

Putem cumpăra alimente vărsate, folosindu-ne de propriile pungi refolosibile. Nu sunt multe alimente la care putem apela, dar legumele, fructele și leguminoasele pot fi cumpărate cu ușurință. Unele magazine vând chiar și fructe și legume congelate vărsate.

Energizanta cafea de dimineață! Da, avem o soluție Zero Waste și pentru cafeaua de dimineață. Paharul reutilizabil pentru cafea. Caraghios este că în cartier am văzut cum unii vin cu propria lor ceașcă de acasă pentru o cafea bună. Însă dacă sunteți pe fugă, puteți să vă cumpărați un pahar pentru cafea to go. Și astfel îl folosiți de câte ori aveți nevoie și plăcere să beți o cafea.

Acestea sunt doar câteva soluții Zero Waste la îndemână, pentru cele mai frecvente situații. Însă cu siguranță puteți trece la o altă etapă și să faceți îmbunătățiri la un nivel mai înalt. Dar totul într-un ritm lent și lejer, pentru a integra cât mai comod aceste noi obiceiuri. Dacă am face peste noapte schimbări majore, ne-am putea simți frustrați. Uneori este greu să ții ritmul atunci când trăiești la oraș, dar cumpătarea și organizarea sunt de ajutor.


Postare veche Post nou