Prima parte a articolului aici
Detoxifierea și rinichii
Rinichii au rolul de a filtra sângele și de a scoate toxinele din corp prin urină. Rinichii filtrează aproximativ 1500 ml de sânge pe minut, reglează pH-ul corpului, balanța de electroliți și de lichide din corp.
Sângele intră în rinichi prin arterele renale și este filtrat de aproximativ un milion de micro-filtre. Sângele curățat de reziduuri, adică toxinele acelea de care credem noi că scăpăm prin diete detox, pleacă mai departe prin venele renale. Acest procedeu are loc de mai multe ori într-o zi, deci corpul nostru este într-o continuă detoxifiere.
Detoxifierea și plămânii
Inegali, adesea chinuiți voluntar cu fum de țigară, plămânii ne oxigenează sângele. Prin plămâni se face schimbul de gaze: inspirăm oxigen, expirăm dioxid de carbon.
Ce rol au ei în detoxifierea corpului? Reglează pH-ul corpului prin controlarea cantității de dioxid de carbon, o cantitate prea mare ar crește aciditatea în corp. Plămânii protejează corpul de anumite infecții, datorită unei substanțe secretate având rol de apărare și sunt un rezervor de sânge pentru momente solicitante, cum ar fi o activitate fizică intensă.
Detoxifierea și sistemul limfatic
Sistemul limfatic este format dintr-o rețea de vase prin care circulă limfa, așa cum și sângele circulă prin corp. Sistemul limfatic are un rol major în sistemnul imunitar apărând corpul de bacterii și în menținerea echilibrului de fluide în corp. Pe lângă acestea, ajută la absorbția nutrienților liposolubili și a grăsimii. Toxinele și impuritățile din corp sunt eliminate din corp cu ajutorul limfei prin transpirație, respirație, urinare și defecație.
Ce ne ajută să ne detoxificăm?
Cum putem avea grijă de corpul nostru astfel încât acesta să funcționeze optim și să fie ajutat în procesele lui naturale de detoxifiere? Nimic mai simplu. Alimentație variată, legume și fructe proaspete, grăsimi bune de inclus în dieta zilnică, mișcare fizică regulată, hidratare corespunzătoare, evitarea poluării și a stresului, pe cât posibil.
O atenție deosebită este bine să fie acordată surselor din care provin alimentele consumate, a cosmeticelor folosite și a agenților de curățare a casei, a medicamentelor ingerate fără prescripția unui specialist.
Acum că suntem în plin proces de reînnoire și vegetația începe ușor-ușor să reapară, profitați de ceea ce ne pune natura la dispoziție și faceți un „detox” cu frunze verzi incluzându-le cât mai des la mesele voastre, cu legume de sezon proaspete și plimbări în natură, poate chiar mișcare ușoară.
Capacitatea corpului nostru de a se debarasa de reziduuri și toxine este incredibilă, doar că noi uităm acest lucru, îl abuzăm și apoi ne așteptăm ca după o săptămână de sucuri să fie „curat”. Investiți zilnic în corpul vostru: alimentație, mișcare, somn și liniște.