Zilele acestea învățăm cum să gestionăm cămara cu alimente. Dacă credeam că există un timp mai bun pentru acest lucru, iată că vrem, nu vrem am ajuns într-un punct în care organizarea este cheia unui trai echilibrat.
În primul rând, când mergeți la cumpărături, mergeți cu o listă făcută acasă, consultată cu stocurile voastre din cămară și din frigider. Tindem să ne panicăm acum, să cumpărăm de frică, însă este bine să rămânem raționali în toate privințele.
Pentru că mulți dintre noi stăm acasă, poate că din plictiseală mâncăm sau gătim mai mult. De aici pleacă organizarea cămarei și a frigiderului.
Facem cumpărături pe termen mediu
O privire în cămară, o privire în frigider, notat ce avem deja, acum gândit ce avem nevoie.
Fructele și legumele recomand a fi cumpărate pentru maxim două săptămâni, însă nu toate se supun acelorași reguli. Spre exemplu, fructe precum: portocale, mere, struguri, lămâi, ananas pot fi ținute în frigider, la 5 grade, până la două săptămâni. Însă dacă ne cumpărăm căpșuni, afine, zmeură, acestea vor sta bine la rece doar în jur de 5-7 zile. Preferat ar fi să ne orientăm la cele congelate, care sunt la fel de nutritive precum cele proaspete.
Sfatul meu este să alegeți fructe congelate pe cât posibil, doar ceea ce știți că vă place să consumați în mod frecvent, iar din cele proaspete să vă faceți stocuri mici pentru maxim o săptămână. Condițiile de stocare ale unui depozit mare de fructe și legume sunt stricte în ceea ce privește temperatura și umiditatea, pentru a asigura bunăstarea produselor timp îndelungat, comparativ cu un frigider.
La fel și dacă vorbim de legume. Rădăcinoasele rezistă destul la frigider, tuberculii stau bine la întuneric în cămară, însă cele precum dovlecelul, roșiile, castraveții, frunzele verzi rezistă în jur de o săptămână. Mixurile de legume congelate pot fi varianta optimă. Atunci când sunt congelate legumele, dar și fructele, totul se face rapid. Congelarea lor se face la scurt timp după ce au fost recoltate, selecționate și igienizate, pentru a păstra cât mai mulți nutrienți, comparativ cu cele din conserve.
Gătim pe zile, cumpărăm pentru o săptămână
Ce ne place să mâncăm? Luăm o hârtie și organizăm meniul pe zile pentru o săptămână. Dacă îți place mâncarea proaspătă, atunci va trebui să gătești în fiecare zi. Dacă nu te deranjează să mănânci o supă și a treia zi, atunci ești mai câștigat ca timp liber.
O dată ce avem lista cu felurile de mâncare pe care vrem să le gătim, le înmulțim cu numărul de persoane cu care conviețuim. Iar de aici calculăm ingredientele necesare pe o săptămână.
Spre exemplu, din ½ kg de dovlecei facem o supă cremă pentru 4 persoane, din 300 grame de paste și 200 grame de ciuperci poți pregăti patru porții de paste cu ciuperci. Bineînțeles că la ingredientele principale, se adaugă 1-2 cepe, 2-3 căței de usturoi și altele. Un curry dintr-un kilogram de legume ajunge pentru patru persoane, dacă pui lângă el și o lingură generoasă de orez fiert. Din 400 grame de orez, poți face opt porții de orez cu legume, iar din 600 grame de legume congelate plus ceapă și o mână de paste, ies 6 porții de supă minestrone. Important este să faceți estimările plecând de la ingredientele principale, punându-le pe hârtie.
Și pentru alimentele care pot fi păstrate mai mult timp în cămară, precum leguminoase, făină și făinoase, sosuri de tomate, conserve, este bine să facem o listă. De ce? Pentru că ne apropiem ușor de sezonul cald, care abundă de legume și frunze verzi și pentru că ieșim din starea în care căutăm mai mult mâncarea caldă, iar instinctiv ne vom orienta spre ce este mai atractiv: culoarea vie.
Toate aceste sfaturi vă pot ajuta să vă gestionați bugetul mult mai bine și să evitați risipa alimentară. Nu uitați să spălați fructele și legumele cât mai bine și experimentați cât mai mult în bucătărie.
Stăm acasă și avem grijă de noi!