Mulți ne întrebăm cum ne întărim sistemul imunitar, mai ales într-o perioadă în care suntem expuși și vrem să găsim soluții cât mai bune. Adevărul este că există soluții și sunt la îndemâna noastră.
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este un sistem complex care cuprinde țesuturi, celule și organe, precum: amigdale, măduva spinării, mucoase, noduli limfatici, sistemul digestiv, splina și pielea. O mulțime de celule circulă prin tot corpul sau pot fi găsite în anumite țesuturi. Fiecare celulă are un rol anume, intercomunică și răspunde diverșilor stimuli, precum bacterii, viruși, ciuperci, paraziți, polen, praf și toxine.
În procesul de apărare al corpului împotriva microorganismelor patogene, celulele care răspund invadatorilor sunt legate de o serie de micronutrienți. Cei mai importanți dintre ei sunt vitamina A, C, D, E, B6, B12, folații, fierul, zincul, cuprul, seleniul, magneziul.
Fierul este esențial în diferențierea și creșterea țesutului epitelial, iar vitamina A și zincul sunt importante pentru piele și mucoase, mai precis pentru integritatea structurală și funcțională a acestora. Vitamina D, A, folații, B6 și B12 susțin compoziția bacteriană din intestine, iar vitaminele C și E ajută la protecția membranei celulare împotriva radicalilor liberi generați în metabolism, precum și împotriva expunerii la poluatori și toxine.
Cum ne creștem imunitatea?
Pentru imunitate nu există o licoare magică care să ne ridice imunitatea la cote maxime sau de neînvins și nici vreun super aliment care să ne apere de patogeni. Sistemul imunitar este stimulat de o serie de factori care țin doar de noi și sunt la îndemâna noastră.
Sistemului imunitar nu îi place stresul. Poate v-ați lovit la un consult de răspunsul medicului: „Se datorează stresului”. Bineînțeles că este un răspuns ambiguu, oarecum, însă doar voi știți de ce sunteți în alertă, de ce nu reușiți să vă calmați și ce probleme sunt mereu în mintea voastră.
Sistemului imunitar îi place să dormi îndeajuns. În timpul somnului sunt eliberate proteine numite citokine care se înmulțesc atunci când suferim de o infecție sau suntem stresați. Însă dacă nu ne odihnim suficient, riscăm să fim deprivați de aceste proteine ajutătoare, iar sistemul imunitar să fie depășit în lupta contra microorganismelor dăunătoare.
Sistemului imunitar îi place mâncarea bună și diversificată. Așa cum spuneam și mai sus, micronutrienții sunt un aliat important pentru sistemul imunitar. Aceste vitamine și minerale se găsesc în fructe și legume proaspete sau gătite corespunzător. Este foarte important să mâncăm cât mai multă hrană curată pentru un sistem imunitar funcțional.
Sistemului imunitar îi place când faci mișcare. Activitatea fizică îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, reglează tensiunea arterială și ne menține în formă. O circulație sanguină bună permite ca toate părțile corpului să fie irigate și, cu precădere, celulele sistemului imunitar să ajungă peste tot în corp.
Ce ne ajută cu adevărat să ne creștem imunitatea este un stil de viață sănătos, presărat cu mișcare, mâncare bună și hrănitoare, odihnă și gestionarea stresului. Fumatul și alcoolul contribuie la scăderea imunității, precum și antibioticele luate fără prescripție medicală.
Toate acele soluții, băuturi, ceaiuri, super alimente care promit un sistem imunitar de fier la o simplă înghițitură sunt doar o poveste frumoasă și nu pot curăța neglijența zilnică la care ne supunem.