Detoxifierea sau detox-ul a devenit o modă constantă și cool în care dăm un „boost” corpului, scoatem toate toxinele și apoi, brusc, avem mult mai multă energie. Pardon, însă corpul se detoxifică în fiecare zi prin mecanisme ample și susținute de o alimentație corespunzătoare.
Internetul promite tot felul de rețete de detox, fie că sunt sucuri verzi, fie că sunt sucuri colorate pentru detox, fie că te supui unor diete drastice, hipocalorice, nimic nu poate curăța anii de neglijență.
Despre ce este adevăratul detox
Detoxifierea, pe scurt detox, presupune ca substanțele toxice să fie scoase din corp prin procese specifice organismului uman. Detoxifierea se produce în mod natural pentru a asigura supraviețuirea corpului și este un proces fără sfârșit și nu se activează nicicum în urma unei cure cu sucuri.
Responsabilii pentru detoxifiere
Principalele organe de detoxifiere sunt rinichii și ficatul, însă plămânii și pielea sunt și ele organe care detoxifică organismul.
Ficatul, organul care are și puterea de a se regenera, funcționează în perfectă colaborare cu tractul gastrointestinal. De aceea, sănătatea intestinelor este strâns legată de procesul de detoxifiere. Orice substanță toxică intrată în corp este procesată de ficat, apoi aceasta iese din corp cu ajutorul rinichilor sau al intestinelor. Un ficat sănătos își va putea duce rolurile la îndeplinire. O serie de teste de laborator pot verifica funcționalitatea ficatului, însă acestea sunt o altă discuție.
Ficatul are de suferit în urma abuzului de alcool, în urma fumatului și a infecțiilor virale, precum virusul hepatitei, a medicamentelor luate abuziv și multe altele. Ficatul nu se poate detoxifia prin diete, așa cum promit promotorii detoxului, pentru că el singur are abilitatea de a o face, bineînțeles, vorbim de un ficat sănătos.
Detoxifierea și ficatul
În primă fază de detoxifiere, ficatul, cu ajutorul unor enzime, neutralizează toxinele sau le modifică, astfel încât să poată fi procesate mai departe. În faza a doua de detoxifiere, ficatul are nevoie de aminoacizi de care să lege toxinele și apoi acestea din urmă să fie excretate cu ajutorul bilei sau prin urină.
Sulforafanul conținut de broccoli, varza de Bruxelles, de varza simplă, de curcuma, precum și vitamine precum B6, B12, colina, acidul folic găsite în fructe și legume diverse, au roluri majore în detoxifierea realizată de ficat, fără de care aceasta nu ar fi posibilă.
După ce toxinele au fost procesate de ficat, acestea sunt transmise în bilă, aceasta este vărsată în vezica biliară, ajunge în duoden și este eliminată prin fecale cu tot cu toxine. Aici intervin fibrele, dacă sunt consumate suficient, care absorb bila și compușii toxici și asigură un tranzit intestinal optim și regulat.
(continuarea articolului în următoarea săptămână)