Ayurveda este un sistem holistic de medicină practicat în India de mai bine de 5.000 de ani. Este cel mai vechi sistem de tratament din întreaga lume pentru care interesul crește constant. Cuvântul Ayurveda, provenit din sanscrită, înseamnă știința vieții. Scopul Ayurveda este să pună un diagnostic evaluând atât corpul, cât și mintea, să îmbunătățească nu doar sănătatea, ci și starea de bine.
Din ce se compune corpul uman
Conform Ayurveda, fiecare om în parte este compus din cinci elemente: aer, foc (energie), apă, pământ și spațiu (eter) și din trei energii, numite dosha: vata, kapha și pitta. Un dezechilibru între aceste trei energii înseamnă boală, iar scopul Ayurveda este să recreeze echilibrul dintre cele trei dosha.
Corpul uman este alcătuit din cele cinci elemente: pământ, apă, foc, aer și spațiu. Aceste cinci elemente sunt legate de aspecte ale corpului nostru și exemplific pentru a se înțelege mai bine.
Părul și pielea reprezintă pământul, fluidele corpului reprezintă apa, focul este căldura, aerul este în plămâni și intestine, iar spațiul sau eterul este reprezentat de spațiile mari din corp, cum ar fi toracele, sau de cavități, cum ar fi nările și gura.
Cele trei dosha ne ajută să înțelegem corpul uman, structura și funcțiile lui. Dosha sunt în constituția corpului nostru, în capacitățile noastre mentale și în ceea ce ține de emoțional. De aceea se spune că Ayurveda tratează corpul, mintea și sufletul. Interesant, nu?
Cele trei dosha
Conform Ayurveda, un om poate fi o singură dosha sau o combinație de dosha. Cei mai mulți oameni sunt o combinație de câte două dosha, spre exemplu vata-kapha sau pitta-kapha. Felul în care trăim și ceea ce mâncăm influențează echilibrul dintre dosha, iar prin Ayurveda putem să le reechilibrăm.
Vata este formată din aer și spațiu, pitta din foc și apă, iar kapha este formată din pământ și apă.
Vata
Vata reprezintă energia corpului și sistemul nervos, iar aerul este elementul dominant. Vata menține autonomia sistemului nervos, respirația, mobilitatea corpului, țesuturile și acuitatea simțurilor. Atunci când apare un dezechilibru în Vata, pot apărea oboseala, insomnia și constipația.
Oamenii cu tipologie Vata sunt, de regulă, subțiri, au piele uscată, sunt activi, vorbesc repede și mental sunt fără de oprire. Memoria lor pe termen lung nu este punctul lor forte, și pot fi nesiguri pe ei și cu multe frici.
Pitta
Pitta se leagă de temperatura corpului și de toate procesele biochimice care au loc în interiorul nostru. Pitta este responsabilă cu digestia, foamea, cu inteligența, cu determinarea și curajul. Dezechilibrele duc la probleme digestive, intestinul subțire fiind principala parte afectată.
Persoanele cu reprezentare Pitta au o constituție moderată, ten și păr deschise la culoare. Persoanele Pitta sunt inteligente, au o memorie foarte bună și pot fi destul de competitive ca și personalitate. Gustul lor este înclinat spre dulce, amar și intens.
Kapha
Kapha contribuie la sistemul osos, la puterea corpului și la formarea acestuia din urmă. Kapha înseamnă stabilitate și siguranță, Kapha menține echilibrul fluidelor din corp. Totodată, tot ceea ce ține de iubire și iertare înseamnă kapha.
Atunci când intervine un dezechilibru în kapha, ne arată aceasta prin mucus în exces, astm și dificutăți în respirație.
Persoanele cu tipologie kapha au o constituție robustă, sunt încete, dar stabile emoțional, au o gândire rațională și au preferință pentru gusturile intense și picante.
(Continuarea articolului pe săptămâna viitoare)
Surse:
Ayurveda - Gopi Warrier