Conform Ayurveda sunt șase tipuri de gusturi și ele sunt legate de cele cinci elemente, adică apă, aer, pământ, foc și eter. Cele șase tipuri de gusturi sunt, fiecare, o combinație de câte două elemente: dulce (pământ și apă), sărat (apă și foc), acru (pământ și foc), picant (aer și foc), amar (aer și spațiu sau eter) și astringent (aer și pământ).
Proprietățile gusturilor
Gustul dulce contribuie la longevitate, gustul sărat, precum bine știți, îmbunătățește gustul mâncărurilor și crește salivația. Gustul picant este cunoscut pentru rolul lui antiparazitar și este un remediu pentru bolile de piele. În timp ce gustul amar este un stimulant al apetitului, gustul astringent reduce secrețiile membranelor mucoase.
Gustul dulce îl întâlnim la cocos, orz, ovăz, linte, mei, orez, curmale, struguri, gustul acru la citrice, murături, roșii, turmeric, iar gustul picant la usturoi, ceapă, ardei iute, ridiche, scorțișoară, piper, nucșoară.
Gustul amărui îl întâlnim la coriandru, spanac și tot ce înseamnă frunze verzi, schinduf, varză de Bruxelles, iar cel astringent la mere, sparanghel, vinete, broccoli, salvie, nuci.
Aspecte pozitive și negative ale fiecărui gust
Ca să vă dați seama de importanța gusturilor și cum ne influențează din punct de vedere al științei Ayurveda, voi nuanța câteva aspecte pozitive și negative ale fiecărui gust în parte. Aspectele negative sunt influențate de excesul de gust, adică de alimente cu un anumit gust.
Gustul dulce ajută la creșterea în greutate, atunci când este necesar, are efect laxativ, diuretic și este tonic pentru creier. Pe de altă parte, atunci când există un exces de alimente dulci, poate duce la obezitate, probleme respiratorii, blocaje limfatice, diabet și paraziți intestinali.
Alimentele acre cresc apetitul, însă în exces produc inflamație, boli de piele, anemie, arsuri digestive, iar gustul sărat atunci când este în exces duce la albirea și căderea părului și probleme gastrice.
Picantul ajută la scăderea în greutate, în bolile cardiace și de piele, însă atunci când sunt depășite limitele provoacă arsuri digestive și slăbiciune mentală.
Gustul amar ajută la detoxifierea corpului, dar în exces duce la epuizare, iar gustul astringent normalizează pigmentarea pielii și când este în exces poate cauza constipație sau uscăciunea gurii.
Despre Ayurveda sunt foarte multe de spus, și cred că ar fi interesant de urmat niște repere din sfera aceasta.
Spre exemplu, Ayurveda spune că timpul ideal pentru a ne trezi este înaintea răsăritului. De asemenea, un pahar cu apă este mai mult decât bine venit după ce ne-am trezit, apoi putem continua cu meditație și planificarea zilei ce urmează.
Închei cu un gând frumos din Ayurveda: Fii respectuos și acordă-ți ajutorul celor care au nevoie, fii hotărât, curajos și iertător și folosește-ți inteligenta cu istețime.