Dintre toate felurile de mâncare, chiftelele vegane sunt preferatele mele. Mi se pare că aici sunt atât de multe variante și se pot folosi ingrediente variate. Rămâne doar să punem imaginația la treabă. Și poate că pentru mulți pot fi fade. Însă vă propun să le mâncați alături de un sos barbeque bun, făcut în casă, sau cu o smântână de caju în care ați pus puțin usturoi zdrobit și ceva mărar tocat.
Trecem la treabă?
Chiftele vegane cu broccoli
Ingrediente:
1 broccoli mediu (400 - 500 grame de )
2-3 cartofi medii pentru fiert (200 - 300 grame)
1 ceapă potrivită
2-3 căței de usturoi
1 lingură ulei vegetal + extra pentru prăjit chiftelele
2 linguri semințe de in măcinate
1/2 legătură pătrunjel
1/2 linguriță boia dulce afumată
1/4 linguriță piper
1 linguriță rasă sare (gustați compoziția și completați, dacă este nevoie)
Preparare:
Cartofii se curăță, se spală și se taie cuburi. Se pun la fiert. Când sunt gata, se scurg bine de apă și se fac piure, însă fără adaos de lichid, pentru că vrem o compoziție cât mai uscată.
Broccoli se spală și se taie în buchețele.
Într-o tigaie încinsă se pune o lingură de ulei și se călește ceapa tocată mărunt. Când ceapa este translucidă, adăugăm usturoiul mărunțit bine. Se lasă la călit un minut, apoi se adaugă buchețelele de broccoli și se gătesc până se înmoaie ușor.
Într-un castron încăpător, se pune piureul de cartofi, se adaugă broccoli, ceapa și usturoiul călite și se mărunțesc cu ajutorul instrumentului pentru făcut piure. Dacă vă este mai ușor, puteți mărunți broccoli într-un robot de bucătărie și apoi să-l adăugați peste piure.
Peste amestecul obținut se pune sarea, semințele de in măcinate, pătrunjelul tocat mărunt, boiaua afumată și piperul și se amestecă bine.
Se iau două linguri de compoziție și se formează o chiftea. Se repetă procedeul până se termină compoziția. Chiftelele formate se pot așeza pe o hârtie de copt.
Chiftelele formate se prăjesc în tigaie, pe fiecare parte, însă fără prea mult ulei, doar cât să formeze o crustă aurie spre maro pe ambele părți. Când sunt gata, se scot pe o farfurie în care am pus un prosop de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Chiftelele vegane cu broccoli se servesc cu smântână de caju sau se pot pune într-un burger vegan delicios, pe care să-l completați voi cu ce vă place.