Este iulie și este un iulie fără plastic, una dintre cele mai importante campanii la nivel global. A început în anul 2011 în Australia, prin intermediul Rebeccăi Prince-Ruiz și este o campanie activă în întreaga lume. Scopul aceste campanii mondiale este de a reduce sau chiar de a scoate complet plasticul din folosință, de-a lungul lunii iulie.
Iulie fără plastic - de ce este utilă o astfel de campanie?
Cred că știi deja că pentru a-ți forma un obicei nou, indiferent care ar fi acesta, ai nevoie de o perioadă de timp, de 3-4 săptămâni, pentru a-l putea adopta și a-ți intra în mână. O dată ce vei începe să te informezi cu privire la plasticul care se folosește și se aruncă zilnic, vei știi ce anume să alegi când mergi la cumpărături. Spre exemplu, una din cele mai populare surse de plastic provine de la apa îmbuteliată. Ce poți face în privința asta? Fie începi să utilizezi un filtru pentru chiuvetă, fie o cană filtrantă sau poți începe să comanzi apă în bidoane reutilizabile.
Mulți dintre voi, cei care decideți să încercați un iulie fără plastic, sunt convinsă că veți adopta acest obicei pe termen lung. Personal, nu am început să reciclez datorită acestei campanii, însă o dată ce am început să fiu atentă la toate recipientele folosite, nu am mai dat înapoi. Tocmai de acea spuneam că un obicei se câștigă în timp, prin consecvență și implicare.
De ce este bine să reducem plasticul?
Studii recente au dezvăluit că în sângele nostru și în plămâni se poate găsi microplastic. Acest plastic conține chimicale al căror impact nu se cunoaște în totalitate asupra corpului uman. Ceea ce se știe, însă, este că ftalații și bisfenolii ne pot afecta sănătatea chiar din stadiul de făt sau din timpul copilăriei timpurii.
Ce putem face în privința aceasta? Putem limita expunerea la plastic încălzit, mai ales dacă vorbim de mâncarea caldă din caserolele din palstic. O sursă de plastic încălzit poate fi și apa îmbuteliată care nu este depozitată corespunzător. De multe ori vedem stive de sticle de apă și băuturi carbogazoase lăsate afară, în razele soarelui, nicidecum depozitate într-un loc umbrit și răcoros, așa cum este recomandat.
Noi, oamenii, nu suntem singurii afectați de plastic, ci și animalele și fauna marină. Cu siguranță ați văzut păsări în al căror stomac s-au găsit bucăți de plastic sau țestoase sugrumate de plase din plastic sau acel plastic care ține dozele din bere. Din păcate toți avem de suferit din cauza neglijenței umane și a consumului masiv de plastic. Ce putem face? Putem încerca un iulie fără plastic și apoi ne putem uita la cum a decurs acest demers. Dacă ne-a plăcut să fim organizați, atenți și conștienți de impactul nostru asupra mediului, atunci nu avem de ce să renunțăm la o viață fără plastic sau la cât mai puțin plastic posibil.