Ei bine, când eram mici ai noștrii ne forțau să mâncăm toate legumele și noi strâmbam din nas. Mai târziu, ajunși la vârsta adultă, am constatat că legumele sunt bune, dar, serios, acum trebuie să mâncăm și verdețuri?
De ce să mâncăm verdețuri... totuși?
Frunzele verzi sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, iar un consum regulat de verdețuri ne poate feri de boli. Se spune că dacă mâncăm verdețuri frecvent, scade riscul mortalității. Bine, pe lângă acest avantaj este bine să ținem cont și de alte aspecte, cum ar fi fondul genetic sau alte obiceiuri mai puțin sănătoase pentru corpul nostru.
Pentru că au un procent extrem de mic de grăsimi, însă sunt bogate în fibre, folați, potasiu, magneziu, vitamina c și fitonutrienți, verdețurile sunt un aliat perfect pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Având un indicele glicemic mic, dar un procent mare de magneziu, frunzele verzi sunt recomandate în dieta pentru diabetici. Frunzele verzi nu doar că îmbunătățesc condiția unui diabetic, însă și scad riscul acestei boli pentru potențialii pacienți.
Calciul, vitamina K și magneziu sunt responsabile pentru sănătatea oaselor noastre, iar verdețurile abundă de acestea. Sistemul imunitar este susținut prin betacarotenul conținut de frunzele verzi și de vitamina A.
Și mai adăugăm și faptul că oricât de multe am mânca, verdețurile sunt un prieten al siluetei. Ele ne oferă un volum sărac în calorii, dar sățios datorită fibrelor conținute.
Mâncăm verdețuri – de care?
Putem începe cu frunze verzi precum: spanac, mangold, frunze de sfeclă, kale, varză, diverse salate, frunze de muștar și putem merge mai departe la frunzele aromatice. Pătrunjelul, leușteanul, coriandrul, salvia, cimbrul, menta și multe altele sunt doar o parte din plantele minune.
Pe lista verdețurilor putem include și microplantele sau vlăstarii. Aceste mini plăntuțe conțin o doză mai mare de nutrienți și au un gust mai intens, precum are ridichea sau varza. Pot fi adăugați în salate sau ca topping pe diverse toasturi sau deasupra unui spread delicios.
Orice ați pune în farfurie, asigurați-vă că o faceți cât mai des, de preferat chair zilnic.
În funcție de tipul de frunză, se pot mânca gătite: sotate ușor, opărite, incluse în supe, tocănițe sau crude, în salate, în sandwich-uri sau wrapuri.
Dacă spunem verde, spunem sănătate. Tu ce ai mâncat azi verde?
https://www.ars.usda.gov/plains-area/gfnd/gfhnrc/docs/news-2013/dark-green-leafy-vegetables/
https://www.sfadvancedhealth.com/blog/eat-your-greens
Sursă foto: Nadine Primeau https://unsplash.com/photos/l5Mjl9qH8VU