Dieta vegană câștigă din ce în ce mai mult teren în rândul oamenilor din toată lumea. Fie că este adoptată permanent, fie că oamenii jonglează cu acest stil de viață și încearcă să îl descopere, este cert că a fi vegan nu este doar o modă.
Dacă ne extindem viziunea asupra veganismului, atunci mergem mai departe și nu ne uităm doar în farfuriile noastre. Ne gândim la cosmetice, la haine și încălțăminte, la locuință, la transport, la tot ce ține de bunăstarea și protejarea tuturor ființelor, nu doar cele destinate consumului alimentar. Dar care sunt cele mai întâlnite motive pentru care cineva ar dori să fie vegan? Pentru că…
Oamenii se gândesc la sănătatea lor
Poate fi un motiv destul de bun și de impactant pentru oameni, ei pot alege dieta vegană plecând de la o problemă de sănătate, poate doar din dorința de a-și colora și împrospăta farfuriile.
Studiile spun că veganii sunt mai slabi, dar în sens bun, indicele lor de masă corporală este unul încadrat la categoria normală, comparativ cu vegetarienii și omnivorii. Veganii sunt mai protejați de bolile cardiovasculare prin acest indice de masă corporală, pentru că nivelul lipidelor din sânge este mult mai mic decât la omnivori. Mai puțină grăsime pe corp, mai puțină grăsime și în sânge, dar nu general valabil.
Dacă vă întrebați cărui fapt se datorează această suplețe, răspunsul stă în fructe și legume. Fructele și legumele conțin fibre, antioxidanți și fitonutrienți, iar farfuria unui vegan care conține o cantitate mai mare din aceste alimente contribuie semnificativ la sănătate.
Fibrele solubile, prin procesul lor natural de fermentație, se consideră a fi benefice la inhibarea sintezei de colesterol în ficat, astfel reducând colesterolul.
Oamenii se lasă influențați de social media
Pentru că în social media au loc diverse mișcări, precum Veganuary (Veganuarie) sau Meatless Monday (Luni fără carne), unora le este la îndemână să încerce dieta vegană fiind ghidați. Unii devin atrași de bloggerii urmăriți pe conturile sociale și își doresc să aibă același stil de viață ca și persoana în cazuă. Și aici nu vorbim doar de dietă, ci de stil de viață în sine. Unii sunt fanii unor celebrități vegane și atunci le sunt atât de dedicați, încât îi transformă în mentori și adoptă ceva de la ei, cum ar fi dieta.
Nimic din cele de mai sus nu este greșit, atâta timp cât treci această dorință prin filtrul personal: Ce presupune? De ce aleg? La ce îmi folosește?, etc.
Până și căutările pe Google arată că este un trend în creștere. Top 3 cele mai căutate topicuri despre veganism sunt: ce este veganismul, este veganismul sustenabil și cum afectează acest trend schimbările climatice. Se pare că oamenii devin din ce în ce mai conștienți de impactul pe care îl au asupra planetei, pornind de la propria farfurie, și încep o serie de schimbări în plan personal.
Oamenii iubesc animalele
Majoritatea celor care adoptă dieta vegană pleacă de la faptul că iubesc animalele. Un documentar revelator precum „Earthlings”, diverse video-uri care redau realitatea crudă a fermelor de animale, pot avea un impact emoțional major asupra celui care le vizionează. Aș extinde această iubire către toate animalele, către cele care sunt supuse diverselor teste în laboratoare, către cele care sunt ținute în captivitate sau folosite pentru amuzamentul oamenilor, către cele care trăiesc în mediul lor natural, însă mediul lor este invadat și distrus de exploatările industriale.
Este, poate, cel mai întâlnit motiv pentru care oamenii aleg veganismul, dar și cel mai controversat, din punct de vedere al modului în care o parte din vegani aleg să „educe” omnivorii.
Fiți conștienți de alegerile voastre, orice motiv este suficient pentru voi pentru a face o schimbare oricât de mică în lume, fie că vorbim de sănătate sau de iubirea pentru animale. Ura și etichetarea nu au loc într-o lume care promovează iubirea pentru animale, ci ar trebui să ne sprijinim reciproc în parcursul nostru spre o lume mai bună și mai curată.