Discursul De Oscar Al Lui Joaquin Phoenix

Discursul De Oscar Al Lui Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix a ținut un discurs sincer și clar în cadrul ceremoniilor Oscar, după ce i-a fost înmânat trofeul. Despre ce a fost acest discurs și ce a vrut să transmită acesta? Despre drepturile animalelor și faptul că cei cu darul de a avea voce, așa cum sunt actorii, ar putea să o folosească în folosul celor care nu pot grăi.

Discursul lui Joaquin Phoenix

„Nu mă simt mai presus față de niciunul din colegii mei nominalizați sau față de oricine altcineva din această sală, deoarece împărțim aceeași dragostea, și anume dragostea pentru film. Această formă de exprimare mi-a oferit o viață extraordinară.

…Însă consider că cel mai mare dar care mi-a fost oferit mie și oricărui altcuiva din această sală este oportunitatea de a ne folosi VOCEA pentru cei fără de voce.

…Fie că vorbim de inegalitatea sexelor sau rasism sau despre drepturile minorităților sexuale, despre drepturile indigenilor sau ale animalelor, vorbim, de fapt, despre lupta împotriva nedreptății. Luptăm împotriva credinței că o nație, un popor, o rasă, un anumit gen sau o specie anume are dreptul să domine, să controleze, să folosească și să exploateze pe altcineva fără a scăpa de pedeapsă. Cred că ne-am deconectat de la lumea noastră, de la natură, și mulți dintre noi suntem centrați către ego; credem că suntem centrul Universului. Prădăm natura de resursele ei, credem că avem dreptul să însămânțăm artificial o vacă, iar apoi când dă naștere, îi luăm copilul de lângă ea, ca și cum durerea ei plânsă este de neauzit. Apoi îi luăm laptele destinat puiului ei și ni-l punem în cafea și peste cerealele de dimineață.”

Teama de schimbare

„Cred că ne este frică de o schimbare a noastră, pentru că în adânc credem că ar trebui să sacrificăm ceva, pentru a putea renunța la ceva.

Însă noi, ființele umane, suntem atât de inventive, de ingenioase și de creative, …prin dragoste și prin compasiune drept principii de viață, putem crea, dezvolta și implementa sisteme de schimbare benefice tuturor ființelor și inclusiv mediului.

…Când ne ajutăm să evoluăm, când ne educăm și ne ghidăm reciproc pentru a izbăvi, aceasta este măreția omenirii.”

Discursul lui Joaquin Phoenix s-a încheiat cu versurile înduioșătoare ale fratelui său, actor și cântăreț: „Găsește-ți salvarea prin iubire, și pacea va urma”.

Cu siguranță, cuvintele lui vor rămâne adânc întipărite în conștiința multora, însă ce se va întâmpla mai departe de aceste cuvinte? Evident, puterea este la noi și schimbarea unui singur individ înseamnă mult, indiferent ce alege acesta să schimbe în viața lui.


Postare veche Post nou