Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este un complex de organe, celule, anticorpi și proteine care au rolul de a apăra corpul de bacterii, viruși și paraziți. Atunci când în corp pătrunde un virus, spre exemplu, sistemul imunitar reacționează și apar o serie de reacții în corp cu rolul de a anihila virusul și de a împiedica replicarea lui.
Imunitatea cu care ne naștem funcționează dând un semnal de alarmă, prin intermediul unor proteine numite interferoni, și avertizează celelalte celule că în corp a pătruns un virus. Din acest moment celulele învecinate produc proteine antivirale pentru a împiedica replicarea virusului. Celulele infectate sunt eliminate din corp de către limfocite, celulele macrofage au rolul de a captura virusul/celulele infectate și de a le transforma în „gunoi”.
D-abia în adolescență ajungem să dobândim imunitatea unui adult, iar expunerea la diverși viruși pe perioada copilăriei are rolul de a ne întări sistemul imunitar. Imunitatea pe care noi am dobândit-o este importantă pentru că în prezența unui virus/bacterie, corpul reacționează imediat. De aceea un stil de viață sănătos, ferit de alcool, tutun, stres, și presărat cu somn suficient și odihnitor, fructe și legume, sport, ajută în echilibrarea sistemului imunitar.
Cum ne putem întări imunitatea?
Cele mai de bază aspecte pe care trebuie să le avem în vedere pentru un sistem imunitar funcțional sunt: somnul, hrana sănătoasă, activitatea fizică regulată și stresul. De fapt, totul se rezumă în a ne construi un stil de viață sănătos, așa cum am vorbit mereu despre diete sau alte mișcări la modă în domeniul sănătății.
Pe lângă cele menționate mai sus, trebuie avut în vedere consumul de alcool și este recomandat să fie unul moderat, ocazional. Dacă fumați, gândiți-vă care sunt beneficiile acestui obicei pentru voi. Ce v-ar împiedica să renunțați la fumat în detrimentul sănătății voastre?
Igiena este foarte importantă, mai ales când intrăm în contact des cu obiecte străine. Igiena mâinilor, a gurii și cea corporală sunt la fel de însemnate ca hrana pe care o punem în farfurie.
Vizitele la doctor ar trebui să fie constante și să vă fie verificată tensiunea arterială. Analizele de rutină pot scoate la suprafață nereguli, mai ales dacă vă simțiți obosiți sau aveți infecții frecvente.
Vitaminele au și ele rolul lor, mai ales dacă sunteți deficitari. Vitamina C, B6, D, E, zincul, fierul, folații sunt cele care susțin imunitatea și se găsesc în diverse fructe și legume. Unde este nevoie de suplimentare, apelați la suplimente de calitate, dar și la diversificarea dietei.
Activitatea fizică regulată nu doar că ne ajută să ne menținem tonusul mental și să reducem stresul, ci și să avem o greutate normală și o condiție fizică bună.
Sănătatea sistemului digestiv este și ea importantă pentru imunitate. Balonarea, arsurile gastrice, sensibilitate la unele alimente, probleme ale pielii pot fi semne că sistemul tău digestiv nu funcționează normal. Din nou revenim la alimentație și la simplitate în farfurie prin fructe, legume, mâncare neprocesată, prebiotice și probiotice.
Și nu uitați să vă hidratați! În sezonul rece ceaiurile calde ajută mult, dar și apa băută conform propriilor nevoi.
Surse:
https://www.youtube.com/watch?v=pf1dBxYlxPo
https://www.bmihealthcare.co.uk/health-matters/health-and-wellbeing/boost-your-immune-system