Tofu este un aliment atât de versatil, încât poate fi transformat într-un fel principal de mâncare vegană, poate fi transformat în desert sau într-un aperitiv delicios.
Ce este tofu?
Tofu este obținut din boabele de soia, iar procedeul prin care este obținut tofu este unul similar obținerii brânzei, doar că nu avem lapte, ci boabele de soia. Pe scurt, textura și consistența sunt ca ale unei brânze, doar că gustul acestuia este diferit.
Pentru a obține tofu, se folosește un coagulant (sulfat de calciu, nigari sau chiar zeamă de lămâie) și boabele de soia. După ce boabele de soia au fost înmuiate, mixate în blender și apoi fierte, se pune acest coagulant. Se vor forma acele grămăjoare la fel ca la prinderea laptelui și mixul obținut se pune la scurs și la presat, până la obținerea consistenței dorite.
Tipuri de tofu
Tofu este de mai multe feluri, și anume: silken, ferm și foarte ferm. La noi am întâlnit aceste trei variante, însă ar mai fi un tip de tofu silken, însă un pic mai consistent, ceva între silken și tofu ferm, cu o textură fină, dar mai fermă. Acesta pe care vi l-am descris este folosit, de obicei, la deep fry, păstrându-și învelișul crocant și interiorul moale și plăcut.
Diferența dintre aceste tipuri de tofu o reprezintă conținutul proteic și cel de apă. Cel silken are mai puține proteine decât tofu ferm, însă are o cantitate mai mare de apă. Pentru cei care vă monitorizați dieta și implicit și cantitatea de macronutrienți (proteine, carbohidrați și lipide), atunci este bine să știți această diferență.
Ce putem găti cu tofu
Acum că știm care este diferența dintre tipurile de tofu, hai să vedem ce putem găti cu el.
Tofu silken este potrivit pentru tarte dulci pentru umplutura de cremă sau deserturi cremoase, cum ar fi budinca, poate fi folosit pentru quiche-uri sărate în amestec cu legume. Mai poate fi pus în smoothie-uri sau folosit pentru obținerea de sosuri sărate sau dulci (dip-uri), folosite la înmuiat chipsuri sau fursecuri dulci.
Tofu ferm și foarte ferm poate fi folosit pentru o “friptură vegană” (grill), la stir fry-uri, la saute-uri sau pentru “ouă” scrambled. Mai poate fi folosit în deserturi, precum cheesecake vegan sau ca umplutură dulce care imită brânza sau pentru obținerea unor creme dulci, însă ceva mai dense.
Tofu ferm este și mai delicios atunci când este lăsat la marinat timp de 1-2 ore în diverse marinade sau dacă atunci când alegem să îl prăjim, îl dăm prin puțin amidon. Învelișul lui va deveni crocant, iar interiorul va rămâne moale. Dacă vreți să evitați prăjirea, îl puteți pregăti la cuptor. Pentru câteva minute la o temperatură mare și stropit cu puțin ulei, va forma o crustă crocantă și va fi la fel de delicios ca cel prăjit.
Să aveți inspirație la cât mai multe rețete cu tofu!