Ce fructe închise la culoare cunoașteți și ați încercat până acum? Personal, înainte nu prea eram fana fructelor închise la culoare, însă le-am descoperit treptat și acum nu mai pot fără ele. Spre exemplu, de mure nici nu voiam să aud. Nu îmi pot explica de ce, însă nu îmi plăceau nici cum arătau și nici măcar nu voiam să le gust.
Cele mai bogate în antioxidanți
Din toate fructele închise la culoare, coacăzele negre sunt cele mai bogate în elemente nutritive. Conform unui studiu care analizează fructele închise la culoare, precum coacăzele negre, afinele de cultură și cele sălbatice, cireșele, coacăzele roșii și prunele, din toate cele enumerate, se pare că cel mai bine stau coacăzele negre. Coacăzele negre au cel mai mare conținut de antocianine, tanini și flavonoide. Tot în același studiu s-a dovedit că afinele sălbatice conțin mai mulți antioxidanți decât afinele de cultură.
Antocianinele sunt pigmenții care dau culoarea fructelor și sunt puternici antioxidanți. Cu cât un fruct este mai închis la culoare, cu atât beneficiile lui pentru sănătatea noastră sunt mai importante. Antocianinele au un rol important în neutralizarea radicalilor liberi, proveniți din procesele naturale ale corpului, astfel că deteriorarea oxidativă este încetinită.
Acești antioxidanți au efect antiinflamator. Coacăzele negre și roșii, prin conținutul lor de fitochimicale (antocianine, flavonoide, catechine), inhibă transformarea acidului arahidonic în prostaglandine, aceste fiind responsabile pentru inflamația din corp. Alături de cele două tipuri de coacăze, putem pune și cireșele și afinele sălbatice, ca fiind foarte eficiente în combaterea inflamației.
Într-un studiu se arată că extractul de antocianine din fructul de aronia inhibă creșterea celulelor canceroase în colon, însă fără a le deranja pe cele normale din formare. Iată că un alt beneficiu al acestor fructe închise la culoare este cel anticancer.
Fructele închise la culoare, prin aportul lor de antioxidanți, previn bolile cardiovasculare. Oxidarea colesterolului “rău”, numit și LDL, de către radicalii liberi poate duce în timp la boli de inimă.
Hai să promovăm sănătatea
Alături ce aceste fructe închise la culoare, și anume coacăzele negre și roșii, murele, afinele, cireșele, vișinele, aronia, aș adăuga zmeura și căpșunile. Păcat că nu sunt promovate atât de mult pe cât ar trebui… În loc să vedem la tv reclame la mâncare fast food, mai bine am vedea reclame de tipul: “O ceașcă de afine sălbatice pe zi poate preveni bolile cardiovasculare” sau “O ceașcă de coacăze negre pe zi contribuie la scăderea inflamației din corp”.
Surse:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622012432#b0175
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC4602_12