Caserolele din polistiren
Încă se mai găsesc pe la împinge tava sau pe la restaurante, caserolele din spumă de polistiren, nu doar că nu se pot recicla, însă pentru distrugerea lor se folosește arderea.
La producția de polistiren se folosesc substanțe dăunătoare mediului, cum ar fi stiren și benzen, iar la distrugerea polistirenului se emite alte substanțe care nu ne fac bine.
Cablurile
Pentru că sunt greu de separat materialele conținute de cabluri, cel mai des acestea nu sunt reciclate. O șansă ar fi la cei care colectează electronice și electrocasnice, însă cel mai bine este să întrebați la centrul de reciclare dacă primesc și cabluri.
Oglinzile
Oglinzile nu se reciclează, însă se pot folosi în atelierele creative. În mod normal sticla se poate recicla, însă oglinzile au aplicată o peliculă reflectorizantă care se îndepărtează foarte greu. Acest lucru o face să nu poată fi reciclată, însă dacă este în stare bună, poate fi refolosită.
Folia cu bule de aer pentru împachetat
Folia cu bule, acea care ne destresează pe noi când spargem bulele, poate fi problematică pentru mașinile de reciclat. De aceea, aceasta nu se reciclează în toate centrele, mai ales acolo unde nu există echipament adecvat.
Sprayurile
Sprayurile pot fi reciclate, însă de cele mai multe ori nu datorită aerului presurizat din interiorul acestora. Acestea mai pot conține și rămășițe de produs, ceea ce îngreunează procesul de reciclare. În general, recipientele, ambalajele și tot ce merge la reciclat nu trebuie să prezinte urme de mâncare sau alte substanțe.
Prosoapele de hârtie
O, fără ele nu-mi văd existența, din păcate. Însă tot din păcate, ele nu pot fi reciclate. Sunt folosite în bucătărie, la curățenie, sunt îmbibate cu diverse reziduuri sau mâncare și astfel devin nereciclabile. Tot la capitolul hârtie contaminată intră și cutiile de pizza. De ce nu pot fi reciclate? Pentru că sunt pline de grăsimi și urme de mâncare.
Jucăriile din plastic
Acestea sunt făcute din diverse tipuri de plastic și e cam greu să fie separate. Este un procedeu minuțios și greu de dus la capăt cu ajutorul mașinilor specializate, ci mai degrabă pus în practică de către forța de muncă umană.
O soluție pentru aceste jucării ar fi să fie date mai departe. Copiii cresc și astfel în loc să arunce aceste jucării, le-ar putea dona către grădinițe sau centre de îngrijire a copiilor.
Când vă alegeți un obiect, alegeți-l cu grijă și interesați-vă de varianta lui mai prietenoasă cu mediul. Și reciclați! Este cel mai frumos cadou pe care-l putem face naturii.