Creierul consumă aproximativ 20% din energia necesară funcționării corpului uman. Aș zice că este un procent destul de important, ținând cont de mărimea acestui organ, dar și de rolul lui în organism. Așadar, pentru a-l menține în formă și performant este nevoie de alimente care să îl hrănească, și nu numai.
Creierul și funcția cognitivă
Fiecare moment din zi este orchestrat de creierul nostru. Absolut fiecare mișcare, gând, clipit, ridicare a unei mâini, căscat sunt produsul creierului nostru, mai specific sunt semnalele electrice și chimice dintre neuroni.
Pentru a funcționa bine, creierul are nevoie în permanență de glucoză. Dacă vă întrebați de ce unii dintre noi sunt irascibili când sunt înfometați sau pur și simplu nu putem funcționa, ei bine cineva cere combustibil.
De asemenea, complexul de vitamine B este vital pentru sănătatea creierului. Orice deficit în această zonă poate crea efecte neplăcute, care au impact în întregul corp. Spre exemplu, deficitul de vitamina B12 poate duce la amorțeală și furnicături în extremitățile corpului, pierderea memoriei sau chiar demență. Lipsa vitaminelor B6 și B7 în corp poate provoca iritabilitate și depresie, iar lipsa lui B5 duce la oboseală, insomnie și dureri de cap.
Funcția cognitivă se referă la memorie, atenție, executare, viteză de procesare, multitasking, rezolvarea problemelor, percepție și altele. Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru se micșorează, iar asta înseamnă un declin al funcțiilor cognitive. Uităm mai des, procesăm informațiile mai greu, ne scade atenția. Însă pentru acest declin inevitabil, există soluții care să încetinească acest proces.
Cum îmi mențin creierul sănătos?
Dormi suficient, 7-8 ore de somn pe noapte îți pot asigura o stare bună și o putere de concentrare de-a lungul întregii zile. Asigură-te că adormi înainte de ora 12 noaptea, poate chiar în jurul orei 23.
Nu consuma alcool în exces, tot ce este prea mult și prea des poate fi dăunător creierului, și nu numai. Poți fi un consumator social, însă nu un consumator care în fiecare seară se relaxează cu un pahar de băutură alcoolică. Medicii spun că cei care consumă zilnic un pahar de alcool se încadrează la categoria “alcoolici”, din păcate.
Renunță la fumat. Fumatul îmbătrânește creierul, mai exact distruge materia cenușie.
(Continuarea articolului pe săptămâna viitoare)
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/cognitive-function-in-brief