Vorbeam săptămâna trecută despre creier și cum îl menținem sănătos. Ei bine, pe lângă somn adecvat, consum limitat de alcool spre deloc, lipsa tutunului care este extrem de dăunător organismului, ce facem cu mâncarea? Medicii ne spun: Mănâncă pentru a-ți menține sănătatea creierului. Însă care sunt alimentele care ne hrănesc cu adevărat?
Alimente bogate în omega 3
Studiile efectuate pe oameni au dezvăluit că un consum constant de alimente bogate în grăsimi omega 3 poate ajuta în încetinirea declinului cognitiv. Din păcate, declinul cognitiv duce la boli psihice, cum ar fi Alzheimer, și este legat de limbaj, vorbire, memorie.
Omega 3 îmbunătățește funcțiile cognitive
Un studiu făcut pe elevi cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani din Australia și Indonezia a dovedit că administrarea de omega 3 ajută în obținerea unor rezultate mai bune la învățătură. Elevii au primit un mix de omega 3 și câțiva micronutrienți, care pare că i-a ajutat la memorare, învățare și în inteligența verbală, fapt văzut în calificativele mai bune pe care aceștia le-au obținut.
Omega 3 poate fi luată din semințele de in și chia, din semințele de cânepă și din nuci. Ceea ce este foarte important de reținut este că este bine să acordăm atenție raportului omega 3 și omega 6.
În timp ce omega 3 este o grăsime antiinflamatorie, omega 6 este proinflamatorie. O dietă bogată în grăsimi de tip omega 6 ne poate face mai mult rău pe termen lung, de aceea este bine să limităm consumul de grăsimi omega 6. Care sunt sursele de omega 6 (acid linoleic)? Uleiul de floarea soarelui, de porumb și din soia, acestea fiind cele mai populare și mai consumate de noi.
Alimente bogate în vitamine B
Vitaminele B sunt cunoscute ca vitamine de sprijin pentru sănătatea creierului, cu precădere folații, vitamina B6 și B12 sunt cele care ne îmbunătățesc memoria. Surse de vitamine B găsim în cereale, precum grâu, ovăz, orez brun, quinoa, în drojdia inactivă, în semințe de floarea soarelui și de susan, ciuperci, avocado, alune, leguminoase, cartofi, nuci, varză de Bruxelles, castane, frunze verzi, portocale și multe altele. Singura vitamină din complexul B care trebuie suplimentată este vitamina B12. Căutați o sursă vegană de vitamina B12 dacă v-ați testat și aveți deficit. Aveți însă grijă să consumați alimente îmbunătățite cu această vitamină pentru a preveni deficitul.
Alte alimente benefice pentru sănătatea creierului
Turmericul, devenit popular și la noi, se consideră a fi un aliat al memoriei, împiedicând declinul acesteia. Fructele închise la culoare, bogate în antioxidanți, ne ajută să ne mărim performanțele atunci când învățăm și memorăm. Pe lângă acestea adăugăm kiwi și ardeiul roșu pentru conținutul lor important de vitamina C.
Nu trebuie să fim atenție doar la dietă, ci la întregul stil de viață. Să facem mișcare zilnic pentru a ne pune sângele în circulație și pentru a ne da un boost de energie, nu doar fizic, ci și psihic, poate fi cel mai benefic “aliment” pentru creierul nostru.
Nu uitați că un stil de viață sănătos construit prin mâncare hrănitoare, mișcare și un psihic cât mai ferit de stres, ne ajută să îmbătrânim frumos.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/cognitive-function-in-brief