Dacă ne gândim la condimente și ierburi aromatice cu siguranță nu prea o facem pornind de la beneficiile lor. De regulă, facem asocieri de ingrediente și de ierburi sau de condimente, în farfurii, și cam atât. Aaa, și probabil mai știm că turmericul este bun pentru sănătate, că ceaiul de mentă ne ajută să ameliorăm durerile de stomac și că busuiocul dă un gust excelent sosurilor cu roșii.
Ce știm despre condimente
Condimentele vin din diverse locuri din lume și o perioadă au fost folosite ca monedă de schimb. Unele dintre ele încă sunt un lux, vorbind aici despre șofran, sau sunt obținute cu greu, cum ar fi vanilia, care este polenizată, îngrijită și culeasă de mâna omului.
Condimentele sunt părțile din plante, precum semințele (coriandru), fructele (muștarul), rizomii (ghimbirul) care conțin substanțele active și care dau un gust și un parfum plăcut mâncărurilor.
Deși nu au valoare nutrițională, condimentele sunt bogate în polifenoli cu rol antioxidant, anticacerigen, antiinflamator, în alcaloizi cu rol anestezic, analgezic, în carotenoizi cu rol antioxidant și mulți alți compuși activi. Cel mai de preț este că aceste substanțe active sunt rezistente la tratamentul termic și la deshidratare.
Beneficii ale condimentelor
Cel mai important lucru este că mâncărurile de legume condimentate ne fac să mâncăm mai multe legume. Personal, veganismul m-a ajutat să descopăr o multitudine de condimente, iar datorită acestora am ajuns să iubesc multe din legumele pe care nu le mâncam mai deloc. Într-o lume în care semipreparatele domină și ne convertesc papilele gustative, și chiar și în dieta vegană, este greu să mai iubești cu adevărat legumele. Spre exemplu, boabele de coriandru, semințele de fenicul, turmericul și chimionul fac casă bună cu leguminoasele și le dau un gust aparte.
Trecând de la gust și de la faptul că ne fac să mâncăm mai multe legume, condimentele ajută la slăbit, prin activarea metabolismului și prin creșterea termogenezei. Ghimbirul și piperul cayenne sunt cunoscute pentru acest beneficiu important.
Scorțișoara este cunoscută pentru reglarea insulinei în cazul celor cu sindrom metabolic, iar cardamonul, cuișoarele, coriandrul și turmericul ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare atunci când sunt consumate cu regularitate. Usturoiul este cunsocut ca ajutor în scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Ghimbirul și turmericul sunt cunoscute ca antiinflamatoare de către medicina ayurvedică. Ele ajută în ameliorarea durerilor musculare și a durerilor de articulații.
(continuarea in articolul viitor)