Ce știm despre ierburile aromatice
Ierburile aromatice sunt cunoscute pentru gustul pe care îl conferă preparatelor de zi cu zi. Știm că pătrunjelul dă un gust extraordinar ciorbițelor și tocănițelor, că busuiocul merge cu roșiile și că oregano este mereu în farfuriile italienilor. Însă știm care sunt proprietățile lor terapeutice?
Proprietățile terapeutice ale ierburilor aromatice stau în frunzele acestora (pătrunjel, busuioc, etc.) sau în bulbii lor (usturoi, ceapă, etc.). La fel ca și condimentele, nu au valoare nutrițională, însă au un gust și un miros aparte. O linguriță de oregano uscat este considerată a avea potențial antioxidant precum 80 grame de struguri.
Beneficii ale ierburilor aromatice
Rozmarinul, tarhonul și dafinul pot regla glicemia și pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, astfel că pot avea beneficii importante pentru sindromul metabolic.
Usturoiul, atât de iubit de români, are efect hipotensiv, reduce nivelul colesterolului din sânge și previne agregarea plachetară.
Menta este folosită atât crudă, cât și uscată. Este recomandată când suntem răciți pentru decongestionarea nazală, calmează durerile de stomac și ne ajută la slăbit. Dacă este combinată cu oregano, poate avea efect antiastmatic. Rozmarinul este cunsocut pentru rolul lui de a îmbunătăți memoria, însă prin inhalarea de ulei esențial. Poate îmbunătăți vederea și să regleze funcția ficatului.
Busuiocul poate îmbunătăți performanța mentală și contribuie la sănătatea orală, însă dintre speciile cu mai multe rezultate pro sănătate, tulsi este mai benefic.
Pătrunjelul poate reduce toxinele din corp, ajută în ameliorarea durerilor menstruale și are proprietăți antibacteriene.
Oregano scade inflamația din corp, reglează glicemia și nivelul lipidelor din sânge și are proprietăți cancerigene.
Așa cum am menționat și în articolul trecut, ierburile aromatice, la fel ca și condimentele, ne pot ajuta să mâncăm mai multe legume. Și asta tocmai datorită gustului lor plăcut. Cu ajutorul lor, pentru că au o aromă puternică, putem reduce și consumul de sare.
Ceea ce face ca aceste ierburi aromatice să fie benefice pentru sănătatea noastră este consumul lor regulat. 2-3 căței de usturoi pe săptămână nu ne vor face mai sănătoși, iar o legătură de pătrunjel stoarsă într-un suc de fructe băut din când în când nu ne va vindeca de vreo boală anume.
Toate aceste informații sunt doar adiacente unui stil de viață sănătos, nu îmbunătățesc condiția precară de sănătate a unui om și nu sunt o rețetă universal valabilă. Un stil alimentar echilibrat, mișcarea fizică, lipsa sau reducerea considerabilă a stresului și prevenția prin controale medicale periodice ne pot oferi o viață mai bună din punct de vedere al sănătății noastre.
Surse: