Originar din Japonia, ceaiul matcha este cunoscut în întreaga lume pentru beneficiile lui și pentru că este o alternativă sănătoasă pentru cafea. Ceaiul matcha este considerat a fi cel mai aromat și cel mai calitativ ceai. Matcha este obținut din planta de ceai verde de tip Tencha, prin transformarea ei în pudră.
Cultivarea ceaiului matcha
Pe timpul culturii de ceai, se are grijă ca aceste plante să crească în umbră. Protejarea plantei de ceai cu ajutorul unor materiale din bambus de razele soarelui îi creează un mediu propice. În acest mediu propice, planta de ceai dezvoltă cantități mai mari de componente bioactive, precum clorofilă și L-teanină. Dacă planta este expusă la soare, aceasta dezvoltă un gust amărui, datorită catechinelor. Însă nu doar cultivarea plantei în umbră îi conferă ceaiului matcha un gust unic, ci și sezonul în care este cules. Se consideră că acele culturi de ceai culese în luna iulie au un potențial antioxidant mult mai bun decât cele culese în aprilie.
Ce conține ceaiul matcha
30% din masa uscată a ceaiului este formată și din flavonoli, flavonoide și fenoli. Aceste substanțe au funcții antioxidante, antivirale și antiinflamatoare și susțin sistemul imunitar și procesul natural de detoxifiere al corpului. Ceaiul verde sub formă de pulbere mai conține și vitamina C, însă un nivel optim se păstrează dacă ceaiul este pregătit la temperaturi de 25˚C și 70˚C. Vitamina C este cunoscută pentru ajutorul în sinteza de colagen, da-da, pentru acea piele frumoasă și întinsă.
Polifenolii conținuți de ceiul matcha sunt antioxidanți puternici și protejează organismul împotriva cancerului. Rutinul împreună cu vitamina C, regăsite în ceaiul matcha, sunt benefice pentru sistemul circulator.
Toate aceste substanțe luptă în mod natural împotriva stresului oxidativ, însă contează foarte mult și stilul nostru de viață.
Bineînțeles că putem contribui cu mici ajutoare, precum ceaiul matcha, pe lângă o dietă echilibrată, activitate fizică regulată și o minte liniștită, pe cât posibil.
Acest tip de ceai este consumat în mod frecvent sub formă de matcha latte, pentru că laptele vegetal îi conferă o notă mult mai dulceagă și mai puțin astringentă. Însă poate fi consumat și în deserturi cu matcha sau chiar în preparate sărate sau chiar infuzat în apă.