În contextul pandemiei, dieta vegană începe să prindă din ce în ce mai mulți adepți. Fie pentru că de-a lungul timpului diverse afecțiuni au fost transmise de la animal la om, așa cum este gripa porcină sau gripa aviară. Sau fie pentru că oamenii vor să fie mai sănătoși, de ce nu?
Vegan în pandemie
Ideea de a nu mai consuma produse animale a devenit o preocupare, așa cum spuneam, datorită virsurilor transmisibile la om. Pentru că se dorește o expunere cât mai mică la viruși, oamenii au început să renunțe la consumul de carne sau alte derivate animale. În UK, mai mulți oameni de știință și activiști au depus o scrisoare deschisă. Scrisoarea vizează preocuparea pentru transmiterea virusului prin fermele de creștere a animalelor. „Încetarea exploatării animalelor este cea mai importantă acțiune pe care umanitatea o poate întreprinde pentru a se proteja pe ea de o viitoare pandemie”.
Fondatoarea organizației Viva!, Juliet Gellatley, afirmă că „atâta vreme cât vom continua să exploatăm și să abuzăm animalele pentru consumul nostru inutil, cu atât vom fi mai expuși la riscul unor pandemii în viitor”.
Sănătate prin dieta vegană
Pe de altă parte, sunt acele persoane care văd în veganism o cale de a deveni mai sănătoși. Aceste persoane cred că dieta vegană le poate întări sistemul imunitar. Având un aport important de nutrienți esențiali, precum minerale și vitamine, consumând mai multe fibre, oamenii au experimentat o îmbunătățire a stării lor. Mulți o traduc prin energie crescută, rezistență la efort sau ameliorarea unor simptome cauzate de diverse boli pe care le au. Însă aici vorbim strict de hrana proaspătă, preparată în casă. Vorbim de diversitatea culinară, ci nu de substituenți vegani ultra-procesați.
Și să nu mai punem la socoteală că la începutul declarării stării de urgență foarte mulți oameni au luat cu asalt magazinele. Au golit constant rafturile supermarketurilor. Am observat că da, frigiderele cu carne erau golite, însă a doua zi erau aprovizionate. Însă ce credeți, alimentele de bază, precum orezul, fasolea, năutul, făina, cartofii, morcovii, ceapa lipseau constant. Chiar am glumit o perioadă pe tema asta și le spuneam apropiaților: „Și vrem, nu vrem devenim vegani”.
Poate că această pandemie a însemnat pentru mulți dintre noi ceva. Poate ne-a deschis mintea în sensul diminuării consumului și exploatării în masă a animalelor. Poate am reușit să vedem că mâncarea preparată acasă din ingrediente simple poate fi gustoasă. Oricare ar fi motivul pentru care ne-am îndreptat mai mult spre dieta vegană, duce la un impact pozitiv în mediu.