Substituenți Vegani Pentru Alimentația Clasică

Substituenți Vegani Pentru Alimentația Clasică

De ceva vreme tot vedem substituenți vegani pentru alimentele clasice, precum mici vegani, chiftele vegane sau cârnați vegani. Bine, lista poate continua, cu salam vegan, bacon vegan, dar accentul cade strict pe alimentele procesate, nicidecum pe mâncarea gătită.

Substituenți vegani sintetizați

Pentru a obține consistența și textura cărnii, cele mai multe produse vegane au în compoziție o mulțime de ingrediente procesate. Spre exemplu, să luăm o chiftea pentru burger vegan. Poate conține, depinzând de fabricant, metilceluloză, amidon din grâu, amidon din cartofi sau izolat de proteină vegetală. Sirop de glucoză, gumă xantan, caragenan, caramel, lecitină sunt alte ingrediente întâlnite în produsele vegane procesate.

Celebrul Beyond Burger

Celebrul Beyond Burger se laudă cu suculența burgerului clasic, cu textura, cu mirosul și gustul acestuia din urmă, însă ce spun nutriționiștii despre el? Unii nutriționiști afirmă că este totuși un produs procesat și ar trebui consumat cu moderație. Pentru unii poate fi îngrijorător conținutul mare de ulei de cocos, care pare a fi mai mare decât grăsimea dintr-un burger din carne. Mulți îl consideră o alternativă sănătoasă de sursă proteică vegetală, având în vedere cele 20 grame de proteine din compoziție.

O multitudine de astfel de ingrediente extrase și sintetizate pot fi iritante pentru sistemul digestiv. Cel mai bun test de toleranță este de a consuma singular un aliment și de a ne observa reacțiile la nivelul aparatului digestiv. Dacă digestia are loc fără a cauza probleme precum balonare, acid gastric în exces, dureri stomacale sau alte anormalități, înseamnă că tolerăm alimentul.

Alegerile alimentare sunt o discuție fără sfârșit, așa că nu încercăm să impunem sau să schimbăm obiceiuri alimentare, ci doar să semnalăm. Atâta timp cât nu consumăm în mod frecvent un aliment nu tocmai lăudabil, credem că este în ordine. Am crescut totuși cu gusturi și texturi de care, probabil, vom rămâne atașați toată viața. Cumva este firesc să căutăm substituenți vegani care să ne facă plăcere atunci când îi consumăm.

Să alegem cât mai sănătos!


Postare veche Post nou