De la 3 iulie 2021 a intrat în vigoare Directiva europeană pentru limitarea impactului unor produse din platic asupra mediului. În luna iulie fără plastic vorbim despre produse precum bețişoare de urechi, tacâmuri din plastic, paiele pentru băuturi sau farfuriile de unică folosință. Din păcate, România nu este încă pregătită pentru adoptarea măsurile impuse de Uniunea Europeană, așadar ministerele vizae mai au de lucrat la implementare.
O natură din plastic
Trist dar adevărat, 70% din deşeurile aflate pe plajele şi apele din Europa sunt constituite din produse din plastic, fapt ce a dus la luarea unor măsuri drastice privind producția produselor din plastic. Pentru produsele vizate, precum pahare din plastic, ambalaje de mâncare din plastic, pungi de plastic, şervețele umede din plastic, etc. există deja alternative ecologice. Spre exemplu, pentru bețişoarele din urechi avem alternativa bețişoarelor din hârtie, pentru tacâmurile din plastic avem tacâmuri din lemn sau din amidon de porumb.
National Geographic spune că jumătate din plastic a fost fabricat în ultimii 15 ani, iar anual, 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane. Nenumărate specii de animale sunt afectate direct de plastic, fie prin ingerarea acestuia, fie prin blocarea lor în diverse obiecte din plastic care le cauzează moartea.
Ce măsuri poate lua fiecare om pentru un iulie fără plastic
Cele mai întâlnite deşeuri sunt sticlele din plastic şi cu siguranță le-ați văzut plutind pe lacuri, râuri sau adunate prin păduri sau zone verzi. Ce putem face noi pentru a limita impactul lor asupra mediului? Dacă suntem mari consumatori de apă plată îmbuteliată, atunci putem opta pentru un filtru instalat la robinet sau la o cană filtrantă. Dacă totuși nu ne putem împăca cu această schimbare, este bine să ştim că PET-urile goale pot fi duse la centre de reciclare special amenajate chiar la sursa celor care le comercializează. Da, marile lanțuri de magazine primesc la reciclat sticle din plastic, sticle de sticlă șidoze din aluminiu.
Bineînțeles că nu doar apa şi băuturile la PET sunt o problemă pentru mediu. Ambalajele cosmeticelor, produselor de curățenie sunt şi ele o problemă reală. Din fericire acestea sunt reciclate din inițiativa unui lanț de magazine. Ambalajele cremelor, gelurilor de duş, sticlele de şampon, recipientele pentru detergenți pot fi reciclate cu succes.
Dacă încă mai întâlneşti farfurii din plastic sau tacâmuri de unică folosință din plastic în magazine, refuză-le şi optează pentru cele ecologice.
Un alt lucru la care ar trebui să fim atenți atunci când optăm pentru produse care conțin plastic, este ca acestea să provin din plastic reciclat. Este o opțiune care angajează producătorii la ecologizare şi la reciclare, iar noi nu perpetuăm un ciclu vicios. Rând pe rând, cei care ambalează în plastic vor opta pentru material reciclat.
Am menționat despre ambalajele din plastic reciclat, dar este valabil și pentru cele din sticlă, tocmai pentru că Directiva europeană impune ca, în timp, PET-urile și sticlele să fie fabricate din material reciclat în diverse proporții, de-a lungul timpului, bineînțeles.
Putem refuza pungile de la supermarket. Da, chiar dacă sunt din materiale reciclate sau ecologice. De ce să nu avem cu noi o plasă de textil care poate fi reutilizată timp îndelungat?
Shopping responsabil
În ajutorul nostru vin și antreprenorii curajoși, precum acest shop, care livrează produse fără plastic sau care vin în susținerea unui stil de viață fără plastic sau cu cât mai puțin plastic. De asemenea, mai sunt și magazinele care vând produse vrac, produse care pot fi ambalate în propriile recipiente. Marile magazine pun și acestea la dispoziție produse vărsate, atât congelate, cât și leguminoase, paste, etc.
Pentru cine își dorește să experimenteze o viață fără plastic, sunt foarte multe site-uri care ne învață să ne facem multe produse acasă, de la cosmetice la produse de curățenie. De asemenea, sunt shop-uri care ne oferă produse fără coținut de plastic, cum ar fi perii pentru spălat vase, detergenți solizi ambalați în hârtie, sacoșe reutilizabile pentru legume și fructe, mătură din paie, făraș din metal și multe astfel de produse.
Dacă putem trage o concluzie despre iulie fără plastic, este că reciclarea și reutilizarea sunt cele mai bune metode de a diminua și de a responsabiliza consumul de plastic.