Tu ce știi despre produsele tale de curățenie? Ele sunt menite să ne curețe locul în care trăim de bacterii, de diverși alergeni, precum praful și mucegaiul, și să împrospăteze aerul din interior. Dar oare așa se întâmplă de fiecare dată?
Atunci când alegem un produs de curățenie este bine să ne informăm cu privire la ingredientele pe care acesta le conține. Studii făcute arată că uneori aceste produse de curățenie la mare căutare pe piață pot dăuna plămânilor la fel cum o face fumatul.
Cum sunt afectați plămânii de substanțele toxice
O universitate din Norvegia a publicat un studiu1 referitor la efectul produselor de curățenie asupra celor care le folosesc în mod regulat. Studiul s-a făcut pe o durată de 20 ani pe mai mult de 6.000 de oameni. Femeile care lucrau în serviciul de curățenie sau făceau în mod frecvent curat pare că au avut de suferit în urma folosirii produselor de curățenie. Capacitatea funcțională a plămânilor a scăzut simțitor la femeile care făceau curat acasă, iar la cele care aveau un job în curățenie, deci o expunere mai mare, cu mult mai mult. Astmul a fost unul din diagnosticele frecvente, iar ca o apreciere a degradării plămânilor s-a realizat că persoanele expuse păreau a fi fumători de 20 ani a câte un pachet zilnic de țigări.
Care sunt subtanțele dăunătoare?
Ftalații sunt folosiți pentru a înmuia sau a da flexibilitate altor ingrediente, precum plasticul și se găsesc în parfumuri, produse de igienă personală și de curățenie, și la fabricarea mașinilor. Aceștia se consideră a fi responsabili pentru infertilitatea femeilor și a bărbaților.
Triclosanul este întâlnit în pasta de dinți, în săpunuri, apă de gură, în deodorante și cosmetice. Când este folosit des, duce la rezistența împotriva microbilor și este dăunător vieții din apele marine.
Amoniacul împreună cu clorul, se găsesc în produsele de curățare a toaletei, și pot afecta sănătatea plămânilor dacă spațiile unde sunt folosiți nu sunt aerisite.
Alte subtanțe dăunătoare sunt dibutoxietanolul, folosit la produsele de curățare a geamurilor și sulfații, care au efect de spumă și dizolvă grăsimea. Cei mai cunoscuți sulfați sunt SLS (lauril sulfat de sodiu) și SLES (lauret sulfat de sodiu) și se găsesc în șampoane, săpunuri și în detergenții de rufe.
Pentru a face o schimbare în viața noastră este bine să ne documentăm foarte bine, să facem pași mici și să nu ne panicăm. În timp ce unii din noi nu văd o problemă în a folosi produsele de curățenie clasice, alții fug de ele și cad în cealaltă extremă.
Cel mai bine este cumpătarea, schimbările mici și sustenabile și informarea. Uneori chiar nu avem soluții alternative pentru un produs, însă cel mai bine este când acest produs dăunător este folosit înțelept și la nevoie.
https://www.thoracic.org/about/newsroom/press-releases/resources/women-cleaners-lung-function.pdf