De Ce Este Important Să Ne Hidratăm

De Ce Este Important Să Ne Hidratăm

De multe ori nu suntem conștienți de nevoile corpului nostru, iar apa stă la baza hidratării noastre și este o nevoie principală. Foarte mulți oameni spun că nu le este sete, că ei nu pot bea apă dacă nu simt setea. Cel mai probabil când simți să bei apă, deja ești privat de ea și ești într-o stare de deshidratare, dar nu una avansată.

Semne de deshidratare ale corpului

Cele mai comune semne de deshidratare sunt gura uscată, inclusiv buzele crăpate, ochi uscați și vedere încețoșată, oboseală, crampe musculare, dureri de cap, constipație, urină închisă la culoare, piele uscată și fără elasticitate.

Rolul apei în corp

Surprinzător, noi suntem apă în proporție de 60%. Țesuturile și organele noastre au nevoie de apă, apa ajută la fluidizarea sângelui și la absorbția diverșilor nutrienți din mâncare, asigură sănătatea rinichilor și previne apariția pietrelor la rinichi. Un corp hidratat înseamnă și o gândire clară pentru că și creierul nostru are nevoie de apă, articulații funcționale și o temperatură corporală normală.

Inima și creierul conțin 73% apă, iar plămânii sunt în proporție de 83% apă, pielea conține 64% apă, mușchii și rinichii au 79% apă. Apa o găsim și în oase, acestea sunt apă în proporție de 31%, conform H.H.Mitchell, Journal of Biological Chemsitry 158.

Apa scoate, prin intermediul rinichilor, reziduurile din corp și normalizează temperatura corporală prin intermediul transpirației și a respirației. Asigură absorbția șocurilor de la nivelul creierului și a coloanei vertebrale, inclusiv a bebelușului din burtă și ajută la formarea salivei.

Un lucru important legat de nutriție este faptul că proteinele și carbohidrații sunt metabolizați și transportați de apă în circuitul sanguin. Astfel că pentru o bună digestie, avem nevoie de o hidratare cât mai bună a corpului.

De câtă apă avem nevoie

Nevoia de apă este diferită de la un individ la altul, în funcție de vârsta și de sexul acestuia, de activitățile fizice întreprinse, de mediul în care locuiește și de bolile pe care le are. Bărbații au nevoie de aproximativ 3 litri de apă pe zi, în timp ce femeile de doar 2,2 litri de apă pe zi.

Este important de avut în vedere faptul că ne hidratăm și din alte surse, nu doar bând pahare cu apă. Putem să ne hidratăm și cu ajutorul mâncărurilor lichide precum supele sau ciorbele sau prin intermediul fructelor și al legumelor. Atenție la excesul de cafeină pentru că aceasta poate duce la deshidratare.


Postare veche Post nou