„Are zahăr, nu mănânc”, „Prefer cu zahăr de cocos în loc de zahăr alb”, „Zahărul de cocos este mai sănătos”, „Pun miere în loc de zahăr” și multe astfel de afirmații. Unde vreau să ajung? La faptul că zahărul, sub orice formă ar fi el, este tot zahăr. Într-adevăr, dacă mergem îndeaproape vom vedea că ce diferă la diversele tipuri de zahăr este gradul lor de rafinare.
Care tip de zahăr este mai bun?
Zahărul de cocos sau mierea nu sunt mai sănătoase decât zahărul alb dacă sunt mâncate în exces. Spre exemplu, zahărul de cocos poate conține urme de nutrienți, precum calciu, fier, potasiu, zinc, însă pentru a beneficia de ele ar trebui să mâncăm cantități mari de zahăr. Iar dacă vorbim de numărul de calorii, cam toate tipurile de zahăr au același număr de calorii. Mierea este mai puțin calorică, dar pentru că ea conține și apă, în jur de 17 grame pe 100 de grame. Ca recomandare, ar fi bine să fie consumată crudă, pentru a ne bucura de beneficiile ei antibacteriene. Melasa are și ea un conținut caloric mai mic decât zahărul obișnuit, însă tot datorită conținutului de apă.
Spre deosebire de celalalte surse de zahăr menționate, melasa conține cantități notabile de vitamine și minerale, precum: vitamina B5 și B6, calciu, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, fier și cupru. Melasa este extrasă din sfelca de zahăr sau din trestia de zahăr după fiecare etapă de fierbere și cristalizare a sucului extras din cele două plante. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai săracă în zahăr, însă mai bogată în vitamine și minerale.
Cum ne afectează zahărul sănătatea
Dacă este consumat cu moderație, zahărul nu ne afectează sănătatea. Organizația Mondială de Sănătate recomandă ca zahărul consumat zilnic să fie în proporție de 10% dintr-un total caloric de 2000 kcal, media zilnică de consum energetic a unui adult. Cei 10% recomandați ar însemna aproximativ 50 grame de zahăr sau 12 lingurițe. Dacă zahărul nu ar fi prezent în atât de multe alimente, ar fi ușor de contorizat. Atunci când mergeți la cumpărături, citiți cu atenție etichetele, pentru că veți fi surprinși câte alimente au zahăr adăugat.
O serie de studii au arătat că zahărul nu dă dependență, că nu este legat de boli precum diabet sau cele cardiovasculare, însă ceva dovezi îl acuză de a fi responsabil pentru carii. Ce este sigur este că dacă mâncăm zahăr în exces, dar și alte alimente în exces, precum fast food, mâncare intens procesată, drumul către obezitate este asigurat, iar de aici încep problemele de sănătate.
Ca o concluzie la eticheta de „bad guy” pe care a primit-o zahărul sub ce formă ar fi el, nu pot decât să spun că doar cantitatea și frecvența îl fac rău. Cu cât este mai mult și mai des, cu atât este mai „rău”. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul.